Deși temperaturile au urcat tot mai mult în termometre, reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat spun că necesarul de apă al populației județului Timiș este asigurat fără probleme. În condiții de caniculă instituția, în calitate de autoritate publică în domeniul gospodăririi apelor, ia măsuri suplimentare referitor la satisfacerea cerințelor de apă ale folosințelor aflate în Spațiul Hidrografic Banat. 

S-a demarat deja o suplimentare a debitului râului Bega cu 3 m³/s, prin deschiderea golirii de fund a acumulării Surduc. Această acțiune are drept scop asigurarea unui debit suficient pentru alimentarea cu apă a municipiului Timișoara, necesar la priza de apă a Aquatim-ului, aflată în amonte de Timişoara (amonte Uzina Hidroelectrică Timişoara). De asemenea, pe pârâul Birdanca, zona localității Deta, se asigură un debit de servitute de 0,3 m³/s,  pentru satisfacerea necesarului de apă pentru animale”, transmit reprezentanții ABA Banat.

Totodată, conform ABA Banat, chiar și în condiții de caniculă, calitatea apei este una bună. Pe râul Bega valoarea oxigenului dizolvat înregistrează o ușoară scădere, fără a crea însă probleme asupra populației piscicole.

Serviciile de specialitate din cadrul A.B.A. Banat  au analizat stocul curgerii naturale a apelor de pe teritoriul bazinelor hidrografice administrate, comparativ cu cerinţele de apă ale populaţiei, iar rezultatul este că nu se pot crea probleme de nesatisfacere a cerinţei de apă la toți utilizatorii din Spațiul Hidrografic Banat”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

 

Ioana NICOLESCU