Vineri, 30 august, începând cu ora 18, la Timișoara va avea loc evenimentul „Pedalare antipoluare”. Pedalarea este organizată de Masa critică Timișoara, iar locul de porinire stabilit este Catedrala Mitropolitană. Inițiatorii vor să prezinte o alternativă la mijloacele de transport poluante. 

Aerul din Timișoara este poluat! Îl putem mirosi zi de zi, îl putem simți în plămâni, în nări și pe piele, și îl putem vedea seara când ne curățăm față. O spun și cifrele oficiale ale Agenției pentru Protecția Mediului Timiș. Conform datelor prezentate de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș la începutul anului 2019, valorile limită ale particulelor în suspensie PM10 au fost depășite pentru un număr de șase zile la stația TM1 situată pe Calea Șagului, șapte zile la stația TM2 situată în incinta Liceului Carmen Sylva, și două zile la stația TM5 situată pe Calea Aradului. Cu toate acestea, Primăria Municipiului Timișoara nu a dat curs solicitărilor venite din partea Instituției Prefectului Județul Timiș. Este nevoie să tragem un semnal de alarmă față de una din sursele care contribuie masiv la aerul poluat: mașina!”, spun organizatorii.

Timișorenii sunt încurajați să vină în sprijinul sănătății, al naturii și să participe în număr cât mai mare la eveniment.
Convingeți-i și pe apropiați de urmările grave pe care le vor avea de suportat asupra sănătății lor și a celor din jur dacă nu acceptă renunțarea la folosirea mașinii în exces: bronșite acute și cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii la polen și cancere pulmonare și ale căilor respratorii. Aveți grijă de mediul înconjurător și de oamenii de lângă voi. Alegeți bicicleta. Alegeți sănătatea voastră și a planetei”, mai spun organizatorii.

Masa Critică este un marș în masă cu bicicletele sau alte mijloace de deplasare nemotorizate, care are loc în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Inițiativa este înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.
Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul: Noi nu blocăm traficul, noi facem parte din trafic!

Ioana NICOLESCU