Anul acesta, în 16 iulie, se împlinesc 70 ani de la momentul în care regimul instaurat în România, după încheierea celui de-al doilea război mondial, a executat un prim lot de luptători anticomuniști din Munții Banatului. După două săptămâni de la acel moment, în anul 1949, un alt grup de luptători din rezistența anticomunistă din zona Banatului, în număr de șapte, pregătiți să fie trimiși spre închisorile de la Gherla și Aiud, spre a-și ispăși „pedeapsa”, au fost împușcați fără condamnare la moarte, duba în care au fost transportați oprindu-se la Timișoara, la Pădurea Verde.
Marți, 16 iulie 2019, cu începere de la ora 10, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România - filiala Timiș, organizează comemorarea tragicelor evenimente ce au avut loc în vara anului 1949, marcând în acest fel împlinirea celor 70 ani de la săvârșirea lor. Comemorarea și slujba de pomenire dedicate victimelor regimului totalitar comunist din zona Banatului, va începe la Muzeului Satului Bănățean și se va încheia la Monumentul Rezistenței Anticomuniste de la Pădurea Verde.
Între orele 10 și 12, la Biserica din incinta Muzeului Satului Bănățean va avea loc oficierea slujbei de parastas. După ceremonie se va face un popas de reculegere, depunere de coroane și rostirea unor scurte alocuțiuni din partea organizatorilor și oficialităților prezente, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Banat.
Ziua de 16 Iulie a fost declarată de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România - filiala Timiș, Ziua Victimelor și a Rezistenței Anticomuniste din Banat. Azi, pe locul în care s-a desfășurat acel sacrificiu uman, platoul de la Pădurea Verde din Timișoara, se află ridicat Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Banat, „Mormântul Celor Fără de Morminte”, ridicat din inițiativa Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Timiș, cu sprijinul financiar al primăriei municipiului Timișoara și al consiliului local al municipiului Timișoara.


Cornel Seracin