Licitația de achiziție de tramvaie noi pentru municipiul Timișoara s-a finalizat cu succes. Conform reprezentanților primăriei au fost depuse două oferte, din partea unei companii din Turcia, BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. IML. ITH. VE IHR A.S și a uneia din Polonia, POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA. În urma evaluării ofertelor, pe locul întâi s-a clasat compania din Turcia, prețul oferit de aceasta fiind de 9.736.875 lei, fără TVA / tramvai, respectiv 155.790.000 lei, fără TVA pentru toate cele 16 tramvaie care urmează să fie achiziționate. 

Deși compania poloneză a cerut un preț mai mare, acesta nu a fost singurul criteriu de evaluare. Una dintre condiții a fost ca mijloacele de transport să aibă o autonomie minimă de 10 kilometri.

Este vorba despre o firmă din Turcia cu acționar german, dar pe noi nu ne interesează acest lucru. Noi am organizat o licitație internațională, deschisă oricăror ofertanți. Iar pe lângă faptul că firma din Turcia are prețul mai mic, oferă și o autonomie de funcționare, fără curent, de 63 de kilometri, ceea ce este remarcabil. Autonomia minimală impusă a fost de 10 kilometri. Pentru că au fost situații în care tramvaiele nu au putut circula și au rămas blocate din cauza unei pene de curent. Dacă am fi avut astfel de tramvaie, cu autonomie, și-ar fi continuat cursa fără nicio prolemă”, a spus edilul Timișoarei, Nicolae Robu.

Tramvaiele vor fi livrate pe parcursul anului 2020. Banii pentru cumpărarea noilor mijloace de transport în comun vor fi asigurați în principal prin fonduri europene.

Ioana NICOLESCU