934 de elevi de școală primară, din 18 localități, printre care și Timișoara, au participat în acest an la programul „Drum Sigur – ABCdar Rutier”, dezvoltat de organizația Junior Achievement (JA) Romania cu susținerea Holcim România. Ajuns la a patra ediție, programul susține dezvoltarea unui comportament rutier preventiv, prin activități practice, exemple și exerciții aplicate specificului fiecărui tip de comunitate.

Elevii și-au însușit reguli și norme de conduită rutieră pentru deplasarea sigură pe drumurile publice sau ca pasageri. La finalul programului, 65% dintre elevii participanți au declarat că în drumul lor către școală traversează cel puțin o intersecție aglomerată, iar activitățile i-au ajutat sa fie mai atenți la trafic și să circule corect ca pietoni.

Începând cu 2015, programul oferă gratuit școlilor din 18 localități conținuturi practice și materiale didactice dedicate educației pentru prevenirea riscului rutier și dezvoltării unui comportament preventiv prin activități practice, exemple și exerciții aplicate specificului fiecărui tip de comunitate.

Activitățile sunt susținute de profesori pe parcursul unui an școlar, cu participarea voluntarilor și a polițiștilor din cele 18 comunități. La ediția din acest an, s-au implicat în facilitarea activităților: 43 de profesori pentru învățământul primar, 25 de polițiști și 48 de consultanți Holcim România care au contribuit cu peste 480 de ore de voluntariat la pregătirea și desfășurarea activităților.
Este întotdeauna o plăcere sa interacționez cu școala, despre care eu am doar amintiri plăcute și despre care consider că este o etapă foarte importantă în viața fiecărui om. Prezența noastră, a voluntarilor, la clasa le poate trezi elevilor un interes mai mare și o atenție sporită datorită noutății”, a spus Radu Oprea, voluntar Holcim Romania.

În cadrul celor patru ediții au fost implicați 2.875 de elevi și, anual, peste 70% dintre aceștia au beneficiat de prima experiență complexa de educație rutieră derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs.
Școala noastră este situată de-a lungul unui drum european intens circulat, iar acest program a fost de un real ajutor în consolidarea regulilor pentru prevenirea accidentelor. Elevii mei sunt mult mai atenți ca pietoni și, de fiecare dată, îi atenționează pe cei care ignoră unele reguli. De asemenea, părinții sunt mulțumiți și apreciază această inițiativă educațională”, a afirmat un profesor pentru învățământul primar.

Ioana NICOLESCU