Mai sunt câteva zile până când absolvenții clasei a VIII-a vor susține examenul de Evaluare Națională. Media obținută este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

Astfel, elevii mai pot repeta subiectele până marți, 18 iunie, când va avea loc prima probă scrisă, la Limba și literatura română. Următoarea probă se va desfășura în data de 20 iunie, la matematică, iar șirul examenelor se va încheia în 21 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă.

Elevilor le va fi permis accesul în săli până la ora 8.30, iar examenele vor începe de la ora 9. Timpul pe care îl au la dispoziție pentru finalizarea lucrării este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.

Probele sunt monitorizate audio-video, iar conform prevederilor legale, elevii nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, sacoșe sau poșete, orice fel de lucrări, cărți sau însemnări, telefoane mobile sau căști audio. Totodată, candidații nu pot vorbi ori transmite materiale între ei sau comunica în orice fel cu alte persoane din exterior.
Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a prevede că toate cazurile de fraudă și tentativă de fraudă sunt sancționate cu excluderea din examen și acordarea notei 1.

Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 - 20 iunie, între orele 8 - 16, iar vineri, 21 iunie, între orele 8 -14.

Numărul elevilor din județul Timiș care s-au înscris la Evaluarea Națională este de peste 4.900, examenele urmând să se susțină în 51 de centre.

Rezultatele se vor afișa în data de 25 iunie, până la ora 12, iar contestațiile se vor putea depune în aceeași zi, între orele 14-20. Perioada 26-28 iunie este alocată soluționării contestațiilor, rezultatele finale urmând să se afișeze în 29 iunie.
Site-ul dedicat publicării rezultatelor de la Evaluarea Națională este http://evaluare.edu.ro.

Ioana NICOLESCU