Șvabii plecați cu decenii în urmă din Banat, se întorc acasă între 15 și 16 iunie 2019. Odată la doi ani, Timișoara este gazda unor ample manifestări culturale dedicate celor ce au construit Banatul. Zilele Culturale ale Germanilor din Banat se desfășoară anul acesta sub genericul „Tradiție și modernitate - Germanii din Banat și centenarul României”.
Organizatorii evenimentului sunt Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Forumul German al Tineretului Bănățean.

Programul evenimentului:

Sâmbătă, 15 iunie
Orele 11-13 - Deschiderea festivă a Zilelelor Culturale ale Germanilor din Banat în sala Operei Naționale Române din Timișoara;
Orele 16-18:30 - Program cultural susținut de formațiile culturale în sala „Capitol”;
Ora 21 - Bal în sala festivă a Casei „Adam Müller Guttenbrunn”.

Duminică, 16 iunie
Ora 10 - Slujbă religioasă la Biserica Sfânta Ecaterina din Timișoara, str. János Bolyai nr.4, urmată de parada portului popular german prin centrul orașului. Parada portului popular șvăbesc reprezintă unul din punctele culminante ale manifestării.
În contextul în care kirchweih-ul este astăzi mai rar celebrat în satele Banatului în comparație cu vremurile de altădată, parada din 16 iunie de la Timișoara reprezintă o ocazie de neratat pentru toți cei interesați de istoria Banatului și tradițiile acestei regiuni! (V.T.)