Marți, 11 iunie, la Timișoara începe cea de-a 21-a ediție a Festivalul Internațional de filme de foarte scurt metraj - „Très court”. Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Ambasada, începând cu ora 16.

Filmele de foarte scurt metraj din lumea întreagă nu se supun decât unei singuri reguli: 4 minute! 4 minute este o clipă sau o eternitate. 4 minute este durata în care lumina ajunge de la Pământ pe Marte. 4 minute e prea puțin pentru un cântec bun, și prea mult pentru o piesă proastă. 4 minute este variabila comună a marii diversități de producții audiovizuale selectate. 4 minute este o provocare pentru regizorii constrânși să meargă direct la esențial. 4 minute este în fine intervalul de timp în care spectatorul va râde în hohote, va trece de la uimire, la îngrijorare, la încântare, fără a ajunge niciodată la plictis”, transmit oranizatorii.

Inclus în cadrul Sezonului România-Franța, acest festival născut la Paris și difuzat simultan în 22 de țări, aduce în premieră anul acesta pentru publicul român o secțiune de 20 de foarte scurt metraje franceze, pe lângă selecțiile deja consacrate.
Peste 100 de filme foarte scurte vor fi prezentate la Timișoara și in alte 18 orașe din țară.

PROGRAM
ora 16 – Selecţia TRÈS COURTS FAMILIAL
20 de filme foarte scurte, 20 de porți către universuri magice, luminoase și sensibile pentru copiii de la 6 la 106 ani.

ora 17 – Selecţia FRANCEZĂ
O noutate în România anul acesta, această selecție prezintă o serie de regizori francezi și surprinde preocupări și senzații franțuzești.

ora 18 – Competiţia NAŢIONALĂ „AROUND THE TRÈS COURTS”
Filme de maxim 4 minute realizate în România de amatori sau de tineri profesioniști, care se întrec pentru voturile spectatorilor din România și pentru premiile puse în joc.

ora 19 – Competiţia INTERNAŢIONALĂ
Un caleidoscop al creației cinematografice mondiale: 40 de filme care concurează pentru a obține un loc în palmaresul decis de juriu, prezidat anul aceasta de regizorul francez Michel Hazanavicius, dar și în inimile și pe buletinele lor de vot ale unor spectatori exigenți. Foarte variată, această selecție reflectă realitatea noastră imediată, temerile și speranțele noastre, fie că e vorba de starea planetei, de relații amoroase, de locuri de muncă sau de situația politică.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din Timișoara. Intrarea este liberă.

Ioana NICOLESCU