Mai multe localuri din Timișoara au fost amendate în urma unor controale efectuate de Poliția Locală. Oamenii legii au făcut verificări în ceea ce privește achitarea taxelor aferente drepturilor de autor pentru muzica difuzată. 

Legea 8/1996, actualizată, privind dreptul de autor și drepturile conexe, prevede că inclusiv polițiștii locali au atribuții în verificarea, alături de reprezentanții Uniunii Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), în ceea ce privește comunicarea publică, fără autorizarea sau consimțământul titularului drepturilor recunoscute de lege, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe. Astfel, au fost verificate și sancționate un număr de șase societăți comerciale”, transmit autoritățile.

Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau științifice, precum și asupra altor opere de creație intelectuală este recunoscut și garantat în condițiile Legii 8/1996 actualizată. Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor.

Încălcarea drepturilor acestor drepturi atrage, după caz, răspunderea civilă, contravențională sau penală. Difuzarea muzicii fără autorizarea sau consimțământul titularului drepturilor recunoscute se sancționează cu amendă de la 3000 la 30.000 lei.

Ioana NICOLESCU