Bicicliștii timișoreni sunt invitați să participe miercuri, 15 mai, de la ora 19, la un „marș al tăcerii”.

Evenimentul comemorează victimele pe două roți în trafic și este organizat anual la nivel mondial, în cea de-a treia zi de miercuri a lunii mai. Anul trecut, bicicliști din 373 de locații din 20 de țări de pe șapte continente au luat parte la eveniment. Plecarea are loc la ora 19 în fiecare țară, realizându-se astfel un marș continuu, întins peste toate fusurile orare de pe glob.

Marșul tăcerii (Ride of Silence) a fost organizat pentru prima dată în White Rock Lake - Dallas, în mai 2003, la câteva zile de la înmormântarea triathlonistului Larry Schwartz. Sportivul a decedat după ce a fost lovit de oglinda unui autobuz școlar în timp ce pedala. Chris Phelan, un prieten al acestuia și persoana responsabilă pentru inițierea mișcăriii, reușește să adune o mie de bicicliști într-un marș de comemorare.
Deși inițial s-a crezut că va fi un eveniment unic, anul următor organizatorul a fost contactat de alți cicliști cu dorința de a organiza marșul în propriile comunități. Astfel, de-a lungul timpului, mișcarea a devenit din ce în ce mai populară.

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la prima ediție a Marșului tăcerii, evenimentul fiind la cea de-a doua ediție în Timișoara.

Recomandarea organizatorilor este ca participanții să fie îmbrăcați în alb, în semn de respect pentru biciliștii plecați dintre noi. De asemenea, plimbarea se realizează într-un ritm lent și în tăcere. Regula de bază este liniștea. Fără claxoane, fără niciun fel de sunet - tăcerea este cea care va însoți acest marș al bicicliștilor.

Locul întâlnirii este pe Platforma Timco, la ora 18.30.

Evenimentul este organizat în Timișoara de către Verde pentru Biciclete.


Ioana NICOLESCU