Surpriză frumoasă în ultima şedinţă a Consiliului Local Timişoara dinaintea sărbătorilor pascale: fără nici un fel de opoziţie, Consiliul Local a aprobat
schimbarea şi/sau atribuirea de denumiri noi mai multor străzi din Timişoara. Printre acestea se numără şi acordarea denumirii Bulevardul Regele Mihai I unui bulevard ultracentral din Timişoara.
Practic, în urma votului consilierilor locali din 23 aprilie 2019, Bulevardul Regele Mihai I va fi bulevardul format din tronsoanele: Bulevardul Republicii (din Piaţa Regina Maria până în Piaţa Victoriei), strada Sf. Ioan (din Piaţa Victoriei până la strada C. Brediceanu) şi strada Gh. Dima (de la strada C. Brediceanu până în Piaţa Mărăşti).
Cea mai mare victorie - echivalentă cu o minimă reparaţie morală, s-ar putea spune - este faptul că un important tronson din Bulevardul Republicii revine la denumirea pe care a purtat-o până în urmă cu 72 de ani şi care a fost schimbată la acea vreme de autorităţile comuniste.
Revenirea la vechea denumire a bulevardului am propus-o încă din luna august a anului 2013, dar a fost nevoie de şase ani de luptă, de decesul Regelui Mihai, de sprijinul a sute de timişoreni care au solicitat, la rândul lor, revenirea la vechea denumire a bulevardului, precum şi de sprijinul mai multor consilieri locali timişoreni din actuala legislatură. Tuturor le rămân îndatorat.
Iată considerentele din referatul pe care l-am propus în 6 august 2013 Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi, Parcuri, Pieţe etc. pentru iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local privind schimbarea denumirii străzii Bulevardul Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României:
1. Numeroase locuri şi instituţii publice din ţară au primit în ultimul timp numele Majestăţii Sale Regele Mihai al României.
În Timişoara, deocamdată, doar Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului şi-a luat denumirea „Regele Mihai”, dar nu există nici un loc public care să poarte acest nume, cu toate că Majestatea Sa Regele a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea României în general, la dezvoltarea Timişoarei în particular şi la posibilitatea ca astăzi Timişoara să fie unul dintre cele mai importante oraşe ale României şi chiar ale acestei regiuni a Europei.
Oraşul nostru trebuie să îi fie recunoscător şi astăzi Majestăţii Sale pentru întemeierea unor instituţii de cult, învăţământ şi cultură: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Opera Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Biblioteca Universitară, Universitatea Timişoara, Filarmonica de Stat „Banatul”, Facultatea de Agronomie (devenită ulterior Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului) sunt numai câteva dintre instituţiile emblematice ale Timişoarei care există datorită Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.
2. Atribuirea numelui de Bulevardul Regele Mihai I al României actualului bulevard al Republicii are o valoare simbolică, din mai multe considerente:
- Bulevardul Republicii porneşte din Piaţa Victoriei, locul de unde, în 1989, a pornit schimbarea regimului comunist şi străbate oraşul până la Gara de Nord, principala poartă de intrare în Timişoara. Bulevardul porneşte de la două instituţii - Rectoratul Universităţii Politehnica şi Opera Română - care îşi datorează existenţa Familie Regale, respectiv Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.
- Republica este o instituţie care a fost impusă României de către regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai de la 30 decembrie 1947. Renunţarea la denumirea de „Bulevardul Republicii” în favoarea denumirii „Bulevardul Regele Mihai I al României” ar reprezenta o minimă reparaţie morală din partea oraşului Timişoara faţă de cel mai important Cetăţean de Onoare al său.
- Din punct de vedere al poziţionării, denumirea de Bulevardul Regele Mihai I al României ar fi mai potrivită, dat fiind faptul că actualul bulevard al Republicii este perpendicular pe Bulevardul Regele Ferdinand şi paralel cu Bulevardul Regele Carol I.
3. Pe Bulevardul Republicii, comparativ cu alte bulevarde din oraş, există un număr destul de limitat de clădiri cu locuinţe sau cu instituţii, drept pentru care numărul celor care ar fi afectaţi de schimbarea denumirii în Nomenclatorul Stradal este relativ restrâns.

Flavius BONCEA