Timișoara va avea un muzeu al Revoluției. Conform autorităților județene, acesta va fi amenajat în clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății. 

Imobilul aparținea până de curând Ministerul Apărării Naționale, însă Guvernul României a aprobat miercuri, 8 mai, o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra acestuia a trecut la Ministerului Culturii și Identității Naționale. Acesta din urmă îl va consolida și reabilita cu scopul amenajării și înființării „Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”.

Clădirea, monument istoric din secolul XVIII, îndeplinește condițiile din punct de vedere istoric, tehnic și arhitectural în scopul amenajării. Muzeul va fi realizat cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.
În urma unei analize s-a constatat că soluția cea mai bună pentru realizarea cât mai rapidă a muzeului este trecerea imobilului din Libertății la Cultură și finanțarea obiectivului prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De-a lungul timpului s-a avut în vedere și preluarea acestuia de către Consiliul Județean, dar calculele arată că angajamentul financiar al Guvernului este cea mai eficientă soluție în acest caz. Ne dorim ca noul muzeu să fie mai mult decât o expoziție de fotografii. Vrem ca acesta să fie interactiv, să profite de noile tehnologii. Dorința noastră este să fie ceva unic în țară, iar pentru asta vom lucra îndeaproape cu Ministerul Culturii”, spune Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Ioana NICOLESCU