Marți, 7 mai, consilierii locali au aprobat bugetul municipiului Timișoara pe anul 2019. După o creștere a veniturilor, acesta se ridică la 1.422.244.950 lei, adică peste 302 milioane de euro. Reamintim însă cititorilor că modificările legislative adoptate recent transferă în sarcina primăriei o serie de cheltuieli suplimentare, care practic anulează creșterea. 

Sunt mulțumit de ce a ieșit în condițiile date. Evident că mi-am dorit să avem venituri mult mai mari și cheltuieli de funcționare mai mici, numai că asta nu s-a putut. Noi am estimat veniturile, consider eu, realist, cheltuielile sunt consecință a legislației în vigoare și trebuie acoperite și nu ne-au rămas pentru investiții așa de mulți bani câți ne-ar fi plăcut să rămână. Dar nu trebuie să uităm că noi avem o mulțime de proiecte pe fonduri europene”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Timp de două ore s-au purtat discuții aprinse, s-au depus amendamente, după care bugetul a fost adoptat cu 17 voturi pentru și 9 abțineri. Așa cum au anunțat înainte de ședința de consiliu local, consilierii PSD s-au abținut de la vot.

Față de proiectul inițial s-au mai alocat bani pentru un monument, un bust și mai multe studii: pentru metrou, fântâni ornamentale, o autostradă pentru biciclete și de reabilitare a Pieței Traian.

Consilierii din opoziție au făcut mai multe amendamente, privitoare la construirea unor parcări în zona centrală, a unui stadion și a unui spital, însă nu au fost votate. Singura propunere a opoziției care a fost votată este cea a consilierului PSD, Ioan Mateescu. Amendamentul prevede amenajarea unei parcări și a unui parc pe str. Paul Constantinescu, în apropierea Pieței Aurora. Terenul avut în vedere pentru această investiție are aproximativ 2 hectare și a fost câștigat în instanță de Primăria Timișoara.

Ioana NICOLESCU