Cea de-a X-a ediție a evenimentului Vremea Bucuriei se va desfășura la Timișoara în perioada 7-9 mai. Manifestările cultural-artistice dedicate Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian vor avea anul acesta tematica: Vedere în nevedere. Reflecții despre universul nostru vizual.
Miza acestei teme este fotografia stării în care ne aflăm, răspunsuri la întrebări care ne preocupă, cum ar fi lumea imaginilor, lumea interioară, dacă oamenii se pot schimba în funcție de gradul în care înțeleg lumea din jur... Părintele Teofil ne-a arătat tuturor că, dincolo de aspectul exterior şi vizibil, al realității, se ascunde un sens mult mai adânc al ei, ce se cere descoperit cu ochii sufletului despătimit, că realitatea este adeseori de nevăzut şi necuprins pentru ochii fizici, dar sesizabilă şi uşor de cuprins cu sufletul”, spune Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan C. Teșu.

Evenimentul de deschidere va avea loc marți, 7 mai, începând cu ora 19, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” (Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A). Programul acestei ediții cuprinde un recital de pian și violoncel susținut de artiștii Alexandra Guțu și Theodor Alexandru Rădulescu, o întâlnire cu filosoful și eseistul român Mihai Șora, dar și o conferință și lansarea cărții „Vedere în nevedere. In memoriam Părintele Teofil”

 

Program:

Marți, 7 mai
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”

Ora 19 - Recital de pian și violoncel
Invitați: Alexandra Guțu, Adriana Dogariu și Theodor Alexandru Rădulescu
În program: Johann Sebastian Bach, Francois Couperin, Sergei Rachmaninoff, Jules Massenet, Edward Elgar, Gabriel Fauré Invisible classics (Beethoven - Sonata lunii; Scarlatti - Sonatele 1 și 2; Chopin - Studiul 5) și Invisible movies (temele filmelor: Breakfast at Tiffany; New York, New York; Chariots of Fire; 1492 - Cucerirea Paradisului)

Miercuri, 8 mai
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”

Ora 18 - Satul românesc între „dărâmare" şi reconstrucţie. Prezenţa nevăzutului şi un orizont în aşteptare.
Prezentarea proiectului Casa cu Har, ediția a IV-a: Școala de vară de restaurare, casa memorială Teofil Părăian din satul Topârcea, jud. Sibiu, proiect coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT în parteneriat cu Primăria Ocna Sibiului și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România.

Ora 19 - Vizibil – invizibil. „Nu poţi vedea limpede decât cu inima, esenţialul este invizibil pentru ochi“
Întâlnire în pridvor cu Mihai Șora și Luiza Șora, alături de Părintele Ioan Pintea, Părintele Mihail, Marian Sorin Rădulescu, arhitecții Diana Belci și Eugen Vaida
Pentru mine, întâlnirea cu celălalt este o mare bucurie. Am această disponibilitate pentru întâlnire oricând... Întotdeauna sunt în dialog cu ceva sau cu cineva" - Mihai Șora

Joi, 9 mai

Ora 10 - Capela Liceului C.D. Loga, Sf. Liturghie și slujba de pomenire a Părintelui Teofil Părăian
Ora 19 - Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, Conferință și lansarea cărții „Vedere în nevedere”: comunicări susținute în cadrul manifestărilor „Vremea Bucuriei. In memoriam Părintele Teofil”, Timşoara
Invitați: părintele protosinghel Mihail Bobârnat (monah la schitul „Sf. Serafim de Sarov”,
Chirpăr jud. Sibiu, ucenic al părintelui Teofil Părăian) și părintele Ioan Pintea (preot la Chintelnic, Bistrița-Năsăud, poet și eseist, ucenic al părintelui Nicolae Steinhardt)

Manifestăriile vor fi prezentate și moderate de Claudiu Mesaroș, conf. dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

Ioana NICOLESCU