Echipele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență BANAT al județului Timiș, plecați în misiune în Serbia, au intervenit în forță în zona de nord a țării vecine, puternic afectată de inundații. Pompierii militari acționează în regiunea Jamena – Morovic, în echipe mixte româno-sârbe.
Cele mai mari probleme s-au înregistrat în localitatea Jamena, unde nivelul apei depășea doi metri adâncime. Aici, întreaga populație a fost complet evacuată, în timp ce structura de rezistență a caselor a fost puternic afectată. Pompierii români au intervenit cu bărcile de salvare pentru a verifica locuințele oamenilor și pentru a recupera animalele rămase încă în viață. Au fost salvate mii de animale de talie mică și mijlocie – păsări de curte, câini, pisici, ovine și porcine. Animalele de talie mare, blocate de apă în zone înalte, au fost hrănite la fața locului, de către echipele de salvare care au transportat furaje cu bărcile. Pompierii militari au recuperat însă și leșuri de animale, în urma recensământului făcut de autorități, peste 70% dintre acestea fiind înghițite de apă.
Aflată de cealaltă parte a răului Bosut, localitatea Morovic a fost mai puțin afectată de apă. Aici, pompierii timișeni au evacuat apa din locuințele inundate, au consolidat digul de protecție al localității cu saci de nisip și au supravegheat permanent nivelul râului. Echipajul de pompieri de pe autocisterna adusă din România a asigurat în permanență transportul și distribuirea apei potabile în zona afectată.
Pompierii din cadrul ISU Timiș au executat o misiune de asistență internațională cu durata de 7 zile, în regim de autosuficiență. Pentru a fi cazați în condiții de siguranță, autoritățile locale le-au pus la dispoziție o clădire dezafectată, în care românii și-au asigurat pe cont propriu condițiile de odihnă, hrănire și electricitate.
Cei 11 pompieri au fost recompensați, cu câte 2.000 de lei, de către Consiliul Județean Timiș, care le-a acordat și câte o diplomă, în semn de mulțumire pentru felul în care și-au îndeplinit misiunea umanitară în Serbia. De asemenea, din fondurile de rezervă ale Consiliului Județean Timiș a fost alocată suma de 200.000 de lei, pentru ajutorarea sinistraților din Serbia.
A. BORBELY