Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a marcat în cadru oficial, joi, 18 aprilie, 20 de ani de la înființare. La eveniment, special menit să reflecte modul în care a evoluat regiunea în toți acești ani, au luat parte reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, beneficiari, parteneri și angajați ai agenției.

De asemenea, au participat reprezentanții CDR Vest – președinții Consiliilor Județene Timiș, Arad, Caraș - Severin și Hunedoara, primari de municipii, orașe și comune, parteneri activi din zona publică, din educație și din mediul privat, care, în intervențiile lor, au vorbit despre ce înseamnă parteneriatul cu ADR Vest și cum s-au dezvoltat comunitățile și organizațiile pe care le reprezintă.
Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, a subliniat importanța înființării regiunilor și a
agențiilor pentru dezvoltare regională în România - experimente de reformă instituțională care s-au dovedit a fi un real succes în toate cele opt regiuni ale țării, dar și importanța atragerii de finanțări europene pentru comunitățile locale.
„În multe cazuri, un proiect finanțat prin noi este cât bugetul de investiții al unui oraș sau chiar de câteva ori mai mare, și asta doar printr-un singur proiect. Am învățat să colaborăm, politic cu tehnic, regional cu local, public cu privat, fără conflicte, fără patimi, fără agende ascunse, și am început să înțelegem că tot ce facem împreună este pentru noi, este durabil și trebuie făcut bine, de cea mai bună calitate. Astăzi, acest sistem are nevoie să evolueze (...) Avem nevoie să planificam corect și adaptat nevoilor noastre, avem nevoie să creștem ritmul, să ne dezvoltăm în ritmul lumii moderne”, a punctat directorul general al ADR Vest.

În cele două decenii de existență ADR Vest a contribuit la dezvoltarea regiunii cu 2.700 de proiecte depuse și peste 1.600 contractate prin programele europene și naționale gestionate, investiții în valoare de peste 1 miliard de euro și peste 10.000 de noi locuri de muncă create în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Prin aceste proiecte, în perioada 1999-2019, s-au modernizat mai bine de 700 de kilometri de drumuri județene, străzi orășenești și șosele de centură, au fost reabilitate termic peste 250 de blocuri, s-au renovat și dotat 35 de centre sociale, 65 de școli și 20 de ambulatorii.
În ceea ce privește domeniul afacerilor, în regiune au fost create peste 20 de structuri de sprijin, iar suprafața de producție modernizată depășește 20.000 mp.

Ioana NICOLESCU