Marți, 16 aprilie, la sediul Primăriei Timișoara, reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și ai primăriei municipiului au semnat două noi contracte de finanțare, în cadrul Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020.

Unul dintre proiecte prevede dotarea cu echipamente medicale performante a Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.
Prin proiect va fi achiziționată aparatură medicală adaptată cerințelor de astăzi pentru UPU, după cum urmează: un videolaringoscop - sistem complet, pentru intubații dificile, o măsuță de resuscitare pentru nou-născuți, un ventilator neonatal, un RMN, un aparat mobil de radiologie, un pulsoximetru, analizoare markeri inflamatori, biochimie și sediment urinar, un monitor portabil de respirație, un cărucior și o măsuță mobilă pentru medicamente.
În total, vor fi achiziționate 12 echipamente moderne pentru îmbunătăţirea calității serviciilor spitalicești de urgență. Valoarea totală a investiției este de 6.818.454,74 lei, din care finanțare nerambursabilă - 6.672.295,44 lei. Perioada de implementare este de 15 luni.

Cel de-al doilea proiect vizează îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial prin reabilitarea termică a unor noi blocuri de locuințe din municipiul Timișoara. Este vorba de două imobile, situate pe str. Gheorghe Lazăr nr. 36 (S+P+10E) și Intrarea Iulia Simu nr. 12, bl. 8C (S+P+4E), care totalizează un număr de 159 de apartamente.
Sunt prevăzute mai multe tipuri de intervenții, precum: izolarea termică a pereților exteriori, a planșeelor peste subsol și peste ultimul nivel, închiderea balcoanelor și înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, lucrări de reparații, finisaje etc.
Investițiile vor conduce la diminuarea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor, reducerea emisiilor de CO2 și, bineînțeles, îmbunătățirea aspectului urbanistic.
Valoarea totală a proiectului este de 2.945.452,32 lei, din care finanțare nerambursabilă - 1.756.463,99 lei. Durata de implementare este de 20 de luni.

Ioana NICOLESCU