Tinerii din Timișoara care și-au depus dosarul pentru obținerea unui lot de teren gratuit, vor trebui să mai aștepte. Proiectul este din nou în stand-by după ce, marți, 5 februarie, în cadrul ședinței de consiliu local, primarul municipiului a retras lista finală cu solicitanți. Motivul este acela că lista nu a fost reactualizată, în acord cu ceea ce a stabilit instanța.

Neînțelegerile au pornit în urma deciziei comisiei primăriei de a interpreta după bunul plac prevederile legate de vârsta solicitanților. Mai exact, terenurile gratuite urmau să fie date spre folosință, pentru a-și construi o locuință, tinerilor în vârstă de până la 35 de ani. Doar că o parte dintre solicitanți, până la finalizarea demersurilor, au depășit vârsta specificată și au fost scoși de pe listă. Considerând că li s-a făcut o nedreptate, doi dintre tinerii aflați în această situație s-au adresat instanței de judecată și au câștigat. Cu toate că recomandarea instanței a fost să se refacă întreaga listă, comisia primăriei nu a procedat întocmai.

„Cred că primăria a interpretat vârsta cum a vrut, iar instanța spune că s-a greșit. Cred că
acum nedreptățim cu bună știință niște persoane care aveau vârsta conformă”, a afirmat Adrian Orza, consilier independent.
În apărarea deciziei comisiei, viceprimarul Farkas Imre a răspuns: „Noi, comisia, am considerat că instanța a dat dreptate celor doi, iar restul nu și-au mai exprimat intenția”.
Proiectul a fost însă retras de pe ordinea de zi de primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
„Comisia trebuie să includă în listă și celelalte cazuri similare celor care au câștigat în instanță, dacă există. Trebuie tratate identic toate cazurile. Eu am mai spus-o. [...] Acum înțeleg că situația este alta decât am știut eu. Când instanța s-a exprimat favorabil pentru cei doi, comisia trebuia să reactualizeze întreaga listă, cu toți solicitanții. Dacă avem cazuri de neactualizare, eu retrag proiectul și comisia trebuie să refacă lista”, a declarat acesta.

Loturile puse la dispoziție tinerilor, în număr de 128, sunt situate într-un cartier nou din Timișoara.
Una dintre principalele condiții pentru a intra în posesia parcelelor, de aproximativ 350 de
metri pătrați, a fost ca solicitanții să dispună de o sumă de minimum 10.000 de euro.

Ioana NICOLESCU