Aprobarea proiectului de buget în forma actuală va afecta negativ bugetul de investiții al Primăriei Timișoara. Vestea bună, că 60% din impozitul pe venit, în loc de 43% ca până acum, ar urma să rămână la administrațiile locale, a fost eclipsată de transferarea unor noi obligații financiare în sarcina primăriilor. Mai exact, este vorba despre finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav. În urma calculelor, bugetul municipiului ar urma să fie mai mic cu 22 de milioane față de cel de anul trecut. 

Ne-am trezit că ni s-au pus în cârcă aceste cheltuieli cu zona socială. [...] Ca să conchidem, în cifre, în 2018 am avut la bugetul local, din cotele părți din impozitul pe venit și din niște sume alocate cu titlu de echilibrare, 366 de milioane de lei. În 2019, prin această creștere a cotei părți din impozitul pe venit, de la 43% la 60%, am avea 412 milioane de lei. La prima vedere, ne bucurăm. [...] după aceea a apărut și vestea proastă. Cheltuielile suplimentare care ne-au fost transferate se ridică la 68 de milioane. Iată ce ne-a făcut Guvernul - ne-a dat mai mult cu 46 de milioane, dar ne-a transferat responsabilități care presupun cheltuieli suplimentare mai mari”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

Reprezentanții primăriei spun că legiferarea propunerii Ministerului de Finanțe va afecta dezvoltarea orașului. Sigur, motivele de îngrijorare sunt sporite de faptul că Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, titlu ce aduce cu sine o serie de obligații în sfera investițională.

„Primăria Timișoara va avea la dispoziție în 2019 pentru investiții mai puțin decât în 2018 cu 22 milioane lei. Așa ceva este inacceptabil. Timișoara are nevoie de modernizare și dezvoltare, în continuare. Cu atât mai mult cu cât în 2021 Timișoara va fi Capitală a Culturii Europene și are angajamente uriașe asumate în acest sens. Dar chiar și fără acest titlu, normalitatea ar fi ca în 2019, fondurile pentru investiții să crească față de 2018, la nivelul unui oraș ca Timișoara, cu cel puțin 20 milioane lei”, a transmis Nicolae Robu.

Conform ultimelor informații, Guvernul va vota bugetul în ședința de vineri. Vor fi aduse noi modificări, în condițiile în care proiectul este aspru criticat de primari, dar și de UDMR.


Ioana NICOLESCU