Gunoiul care s-a adunat pe străzile Timișoarei a stârnit în ultima perioadă nemulțumirea cetățenilor. În urma unor verificări făcute de Primărie, reiese că de vină pentru această situație ar fi și lipsa contractelor de salubrizare. Se pare că numărul persoanelor care nu au încheiat un contract de ridicare a gunoiului nu este deloc neglijabil, motiv pentru care autoritățile locale s-au sesizat și au început amendarea celor care se află în acestă situație. 

Din păcate, de la ADID (n.red. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş) nu ni s-a comunicat, nu ni s-a cerut ajutorul. Am căutat explicații faptului că au apărut atâtea mormane de gunoi casnic și mi-a venit în minte și acestă posibilă explicație, lipsa contractelor. L-am pus pe city manager să se intereseze câte contracte sunt sau câte nu sunt și am cerut să ni se dea adresele”, a afirmat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

Persoanele și societățile somate au la dispoziție trei zile să intre în legalitate. În caz contrar, reprezentanții primăriei spun că amenzile aplicate vor fi substanțiale.

Am stabilit pentru Poliția Locală misiunea de a fi contactați toți cei care nu au contracte, de a le da trei zile pentru semnarea contractului și după trei zile, de a aplica amenzi maxime. Și așa se întâmplă, nu va scăpa nimeni. Ori își fac contract, ori îi amendăm cu amenda maximă”, a conchis edilul Timișoarei.

Sancțiuni se aplică și în cazul nerespectării sistemului implementat de operatorul de salubritate cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor sau în cazul depozitării gunoiului în locuri neamenajate. Amenzile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 2.500 de lei în cazul persoanelor juridice.

Ioana NICOLESCU