Duminică, 3 februarie, Demos Timișoara organizează un nou eveniment în cadrul căruia se vor dezbate problemele și nevoile pe care le întâmpină femeile din România. Acțiunea, a treia din această serie, este intitulată Nevoia de feminism: În spațiul public și se va desfășura la Casa Artelor din Timișoara, începând cu ora 18.
Invitatele, care nu odată au fost nevoite să facă față la rândul lor provocărilor întâlnite, vor aborda subiectul din mai multe perspective și vor discuta despre soluțiile existente și modurile în care acestea ar putea fi puse în aplicare în societatea noastră.
Numărul de experiențe negative pe care le întâmpină femeile în spațiul public este unul foarte ridicat. Însă acestea fie nu sunt conștientizate de majoritatea populației, fie sunt acceptate automat ca fiind normale. Pentru a reuși rezolvarea problemelor existente este necesară în primul rând o conștientizare a nedreptăților din interacțiunile umane. Următorul pas este adresarea problemelor prin acțiune socială și prin politici publice”, transmit reprezentanții Demos Timișoara.
Astfel de probleme, spun organizatorii evenimentului, sunt frecvent întâlnite în mediul politic din România, în spațiile publice sau pe internet.
Un exemplu concret e mediul politic, care nu este unul primitor pentru femei. Sexismul și hărțuirea sunt doar două dintre problemele mai vizibile. La acestea se adaugă și prejudecata conform căreia <<politica nu e pentru femei>>, ceea ce a dus în ultimii 30 de ani la o reprezentare scăzută a femeilor în politică. [...]
Nici în ceea ce privește infrastructura și serviciile administrațiilor locale și centrale lucrurile nu stau prea bine. Nu există căi de acces și transport în comun adaptate pentru mame și pentru persoanele cu dizabilități, deszăpezirile se fac aproape exclusiv pentru traficul auto, fără a acorda importanţă spaţiului necesar pentru cărucioare de copii sau scaune cu rotile, şamd. Iar aceste aspecte îngreunează viața de zi cu zi a persoanelor în cauză.
În plus, spațiul mediatic este frământat de o dezbatere dureroasă pornită dintr-un fenomen specific secolului internetului — <<revenge porn>>. Imaginea femeilor este supusă dezbaterii publice: cum ar trebui să se îmbrace, ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă și cum ar trebui să se comporte într-o relație pentru a se asigura că nu li se întâmplă asemenea incidente. De-a lungul timpului au fost supuse dezbaterii publice diferite părți ale corpului femeilor din poziţii de notorietate în loc să se vorbească despre competenţa sau performanţa lor în activitatea pe care o desfăşurau”, spun organizatorii evenimentului.
Timișorenii care vor să afle mai multe despre acest subiect sunt așteptați să analizeze împreună cu invitatele toate aceste aspecte și felul în care ele condiționează experiența vieții de zi cu zi a femeilor din România în spațiul public.
Printre invitate se numără: Andreea Iorga-Curpăn — Purtătoare de cuvânt Demos București; Elisabeta Moldovan — Co-președinte CevaDeSpus; Miruna Rolea — antropologă, feministă, colaborări cu asociațiile LGBTeam si SPICC; Sanda Watt — Traducătoare, membră Platforma Demos.
Discuțiile vor fi moderate de Roxana Păduraru, membră a Platformei Demos Timișoara.

Ioana NICOLESCU