Premieră în vestul țării

 

Orașul Recaș este primul din vestul țării în care iluminatul public a fost adus la standardele europene în domeniu. Acest lucru a fost posibil grație Asociației pentru Managementul Energiei Timiș (AMET), care a implementat un proiect propriu, finanțat din fonduri europene, prin programul transfrontalier România - Serbia. Partenerul sârb este localitatea Plandiște.

Ing. Adrian Balaci, directorul Asociației pentru Managementul Energiei Timiș, ne-a dat mai multe amănunte despre această premieră: „Noi suntem parteneri în cadrul proiectului Banat Smart și suntem proiectantul acestuia. Practic, am asigurat partea de proiectare și consultanță pentru câștigarea acestui proiect. Echipa tehnică, de ingineri, a asociației a realizat pentru orașul Recaș un sistem de iluminat public care, probabil, în acest moment este primul de acest fel care se concretizează în vestul țării. Investiția din orașul Recaș este de 750.000 de euro și finanțează un număr de 940 de lămpi de tip LED. De asemenea, strada principală din localitatea Izvin va fi iluminată tot prin acest sistem. Primăria Recaș a refăcut din fonduri proprii sistemul de iluminat în Petrovaselo, iar la Bazoșu Vechi și Herneacova urmează să se refacă sistemul. Ne-am concentrat, mai întâi, să rezolvăm problema localității Recaș.

Sistemul de iluminat public a fost redimensionat și adus la standardele europene în așa fel încât el să corespundă tuturor cerințelor actuale ale lumino-tehnicii. Va fi certificat conform standardelor ISO, atât pentru partea de iluminat, cât și pentru partea de eficiență energetică.

Cum spuneam, este un sistem modern care va putea fi controlat de pe un telefon mobil sau dintr-un centru de comandă. Ne anunță în timp real absolut orice eveniment care are loc pe raza localității.

Ne bucurăm că am reușit să realizăm un astfel de proiect.

Un proiect în oglindă s-a derulat și în localitatea parteneră Plandiște, din Serbia. Noi nu ne-am ocupat acolo de aspectele tehnice, partenerii sârbi având proiectantul lor.

Dincolo de aceasta, Asociația pentru Managementul Energiei Timiș a mai depus asemenea proiecte pentru comuna Lenauheim, dar și pentru localități mai mari, cum ar fi municipiul Caransebeș, din județul Caraș Severin, unde am reproiectat, redimensionat și regândit întregul sistem de iluminat public pe întreaga rază teritorială a unității administrativ-teritoriale. Pentru Lenauheim discutăm despre trei localități, iar pentru Caransebeș despre două, Caransebeș și Jupa”.

Pe lângă proiectarea sistemelor de iluminat public, AMET se ocupă și de eficiență energetică în clădiri publice: grădinițe, școli, spitale. „Avem un număr de zece asemenea proiecte - ne spune Adrian Balaci - depuse anul trecut și toate au intrat la finanțare. AMET se poate lăuda că nu a ratat nici un proiect. Toate proiectele noastre sunt finanțate din fonduri europene. Noi încercăm să înțelegem mai întâi nevoia unității administrativ-teritoriale, după care căutăm axele de finanțare. Sunt depuse proiecte atât pe programul transfrontalier România - Serbia - cum este cel privind orașul Recaș -, cât și pe Programul Operațional Regional (POR) și AFIR”.

Care este secretul pentru care toate proiectele AMET sunt câștigătoare? Ne răspunde Adrian Balaci: „Dacă lucrezi cu celeritate, toate fondurile europene sunt accesibile. Alte căi accesibile care să fie în avantajul unităților administrativ-teritoriale eu nu văd. Sunt variante care pot merge în direcția creditului furnizor sau a creditului bancar, dar în aceste situații UAT-urile trebuie să plătească și anumite speze bancare pentru acel credit. În situația fondurilor europene, toată investiția se face cu o contribuție de 2%, ceea ce este mult mai avantajos. Ca să dau un exemplu, la o investiție de un milion de euro, UAT-ul trebuie să achite doar 20.000 de euro”.

În ceea ce privește partea de clădiri publice, Adrian Balaci ne spune că săptămâna viitoare va începe un proiect la Școala Gimnazială „Iosif Ciorogariu” din Chișoda. „Proiectul de la Chișoda este de 1,5 milioane de euro, un proiect cu care noi dorim să participăm la un concurs la Bruxelles. Este vorba de o școală de aproape 2.000 de metri patrați, care va consuma cât un apartament cu patru camere. Absolut tot ce înseamnă sistem de consum - încălzire, iluminat - a fost regândit. Din școală nu mai rămâne decât structura, iar înăuntru vor fi instalate alte sisteme. Noi putem să proiectăm orice clădire. De exemplu, la Oțelu Roșu am proiectat Spitalul Orășenesc, o clădire de 8.000 de metri patrați, și liceul de acolo, o clădire de 12.000 de metri patrați. Acestea au fost cerințele, noi asta am făcut”.

AMET, care a luat ființă în anul 2013, este o instituție în cadrul Consiliului Județean Timiș și singura care se autofinanțează sută la sută. Veniturile sunt obținute din proiectele câștigate. Echipa de bază este compusă din șapte persoane, la care se adaugă 25 de colaboratori. Din echipa de bază fac parte trei economiști și patru ingineri.

(P)