Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului, organizează, între 4 și 8 iulie 2018, începând cu ora 19:30, la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, o nouă ediție a sărbătorii internaționale a folclorului. „Festivalul Inimilor” va aduce la Timișoara spectacole de pe tot mapamondul, cu deschidere spre noi culturi și prietenii.

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Festivalul Inimilor” se va bucura de participarea extraordinară a unor artiști reprezentând țări precum Bulgaria, Georgia, Italia, Mexic, Serbia, Slovacia, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria.

România va fi prezentă pe scena din Parcul Rozelor prin intermediul unor prestigiose colective artistice: Ansamblul Artistic Profesionist „Maria Tănase” – Craiova, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” – Târgu Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” – Tulcea, Ansamblul Profesionist „Banatul” – Timișoara, Ansamblul folcloric „Timișul” – Timișoara, Ansamblul folcloric „Doina Timișului” – Timișoara, Ansamblul folcloric „Bihorul”  - Oradea, Ansamblul folcloric „Zarandul” – Arad, Ansamblul folcloric „Semenicul” – Reșița, Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someș” – Bistrița, Ansamblul folcloric „Bârzava” – Reșița, Ansamblul folcloric „Zestrea Gugulanilor” – Caransebeș.

Nu vor lipsi nici formațiile naţionalităţilor conlocuitoare: Ansamblul „Sfântul Sava” – Sânnicolau Mare, Ansamblurile reunite „Eszterlanc” și „Szazszorszep” – Timișoara, Ansamblul „Banater Rosmarein” – Timișoara, Ansamblurile reunite „Csurdongolo”, „Szederinda” și „Rece-Fice” – Tormac, Ansamblul „Sonte” – Asociația Macedonenilor din România și cele ale așezămintelor culturale: „Armenișana”, din Armeniș, și „Ghiocelul”, din Giroc.

„Festivalul Inimilor”, primul eveniment românesc înscris în calendarul CIOFF (Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice), aflat sub patronajul UNESCO, va debuta miercuri, 4 iulie 2018, cu un spectacol susținut de Ansamblul folcloric „Timișul” – tineret, Folklore Ensemble Liptov – Slovacia, Ansamblul folcloric „Semenicul” – Reșița, National folk ethnographic ensemble „Vesnyanka” – Ucraina, Ansamblul Profesionist „Banatul”, Associazione Culturale „Li Pistacoppi” – Folkloric Group „City of Macerata” – Italia, Ansamblul folcloric „Sonte”, Ansamblul „Laza Nancic” – Vrsac, Serbia. Prima zi a festivalului se va încheia în acordurile muzicii și dansului în interpretarea Ansamblului Artistic Profesionist „Maria Tănase” din Craiova.

Joi, 5 iulie 2018, ora 18:30, în cea de-a doua zi a festivalului, la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană va avea loc depunerea unei coroane de flori la Monumentul Crucificării, în memoria eroilor Timișoarei, urmată de celebra Paradă a Portului Popular, care se va desfăşura pe traseul: Catedrala Mitropolitană – Opera Naţională Română Timişoara – Catedrala Mitropolitană – Parcul Rozelor.

Începând cu ora 19:30, în Parcul Rozelor, se va da startul muzicii și dansului folcloric internațional, iar spectacolul va fi susținut de ansamblurile „Zestrea Gugulanilor” - Caransebeș, „Armenișana” – Armeniș, „Banater Rosmarein” - Timișoara, „Bihorul” – Oradea, „Sfântul Sava” – Sânnicolau Mare, „Zarandul” – Arad, „Bârzava” – Reșița, „Estampas de Mexico del TEC de Monterrey Campus” – Mexic, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” – Târgu Mureș, Terjola Song and Dance State Ensemble „Imereti” – Georgia, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” – Tulcea.

Vineri, 6 iulie 2018, ora 19:30, în Parcul Rozelor, spectacolul va fi susținut de ansamblurile „Ghiocelul” – Giroc, Grupo Folklórico „Villaviciosa – Aires de Asturias” – Spania, Folklore Dance Ensemble „Detelini” – Bulgaria, „Doina Timișului” – Timișoara, „Aftud – Anatolian Folk Dance Group” – Turcia, Akud „Sonja Marinković” din Novi Sad – Serbia, „Timișul” – Timișoara.

Spectacolul dansurilor de pretutindeni va continua și în cea de-a patra zi a „Festivalului Inimilor”, în Parcul Rozelor, tot de la ora 19:30, și va fi oferit de către ansamblurile „Kud Majdanpek” din Majdanpek – Serbia, Ansamblurile reunite maghiare: Ansamblul folcloric „Szeged Tancegyuttes” din Szeged – Ungaria, „Eszterlanc” și „Szazszorszep” – Timișoara și „Csurdongolo” , „Szederinda” și „Rece-Fice” – Tormac, Associazione Culturale „Li Pistacoppi” – Folkloric Group „City of Macerata” – Italia, Folklore Ensemble Liptov – Slovacia, Grupo Folklórico „Villaviciosa - Aires de Asturias” – Spania, „Aftud – Anatolian Folk Dance Group” – Turcia, „Cununa de pe Someș” – Bistrița, National folk ethnographic ensemble „Vesnyanka”, Folklore Dance Ensemble „Detelini” – Bulgaria, „Estampas de Mexico del TEC de Monterrey Campus” – Mexic, Akud „Sonja Marinković” Novi Sad – Serbia, Terjola Song and Dance State Ensemble „Imereti” – Georgia.

Ultima zi a festivalului, duminică, 8 iulie 2018, va aduce dans, muzică şi porturi tradiționale atât dimineața, de la ora 11:30, la Muzeul Satului Bănățean, cât și seara, de la 19:30, în Parcul Rozelor. Ansamblurile participante la cea de-a XXIX-a ediție a „Festivalului Inimilor” vor oferi un regal folcloric, în închiderea festivalului.

„Festivalul Inimilor”, ieri și azi 

Maestrul coregraf Toma Frențescu, cel care împlinește în acest an 50 de ani de activitate neîntreruptă la Ansamblul „Timișul”, ne-a vorbit despre perioada parcursă până la cea de-a XXIX-a ediție a „Festivalului Inimilor”: „În anul 1990 a venit la Timișoara președintele CIOFF (Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice), Eric Coursaget, și am pus bazele reintrării României în circuitul CIOFF, din care am ieșit în anii ’80, când regimul nu a mai lăsat ansambluri folclorice să plece în străinătate la festivaluri.

În perioada festivalului din acel an, a fost aleasă și conducerea CIOFF pentru România, cu sarcini precise. Eu făceam parte din comisia artistică, răspunzând de coregrafie.

La unele festivaluri de peste hotare se cereau recomandări din partea conducerii CIOFF România pentru participarea la anumite festivaluri. Numele de «Festivalul Inimilor» a fost dat ținând cont de evenimentele din 1989, de la Timișoara; am fost mai mulți cei care i-am căutat o denumire.

Am demarat mai greoi, am avut un ansamblu din Franța, o trupă din Cuba și un ansamblu studențesc din Serbia, alături de formațiile locale care nu se desființaseră, Ansamblul «Timișul», o formație din București. Noi, Ansamblul «Timișul», am fost organizatorii primei ediții și datorită nouă se organizează aici. Noi eram foarte cunoscuți în Franța, pentru că am fost acolo de trei ori. De fiecare dată am mers acolo la cererea publicului. În cei 29 de ani care s-au scurs de atunci, la «Festivalul Inimilor» au venit formații de pe șase continente și din 50 de țări, pe puțin.

Vecinii noștri sârbi și maghiari au fost aici de fiecare dată, cu formații diferite. Balcanicii, oricum, sunt cei mai puternici în folclor. Cei din fosta URSS sunt foarte puternici, iarăși. Anul acesta avem invitați din Ucraina și Georgia.

Școala rusă se bazează foarte mult pe forță, pe acrobații. Dar, cum spuneam, după părerea mea, cele mai bune formații sunt în Balcani: România, Serbia, Bulgaria, Turcia și chiar Albania.

De-a lungul anilor, festivalul a evoluat progresiv. Personal, am fost la multe festivaluri în lume și am văzut cum se desfășoară. Pot spune că am învățat și am aplicat aici și am căutat să fac lucrurile să iasă cât mai bine. Foarte mulți coregrafi care au fost anul trecut aici – din țară și din străinătate – consideră că acest festival este printre cele mai bune din Europa, atât din punctul de vedere al reprezentativității, calității și cantității, dar și din punctul de vedere al condițiilor oferite participanților. Parcul Rozelor este unic în țară, nu găsești un loc mai frumos.

Pregătirile pentru festivalul de anul acesta le-am început imediată după ce s-a încheiat cel de anul trecut. În primul rând, a fost selecția formațiilor. Am primit peste o sută de oferte din străinătate pentru a participa la «Festivalul Inimilor». Foarte mulți vor să vină, pentru că festivalul are vizibilitate, public numeros, se transmite la televiziune. Vor fi, în total, circa 1.500 de artiști, dintre care 500 veniți din străinătate. Alături de noi va fi și președintele CIOFF, Philippe Beaussant.

În ceea ce privește Ansamblul «Timișul» în contextul «Festivalului Inimilor», consider că el este, fără să folosesc vorbe mari, cel mai cunoscut în lume, dovadă turneele de mare anvergură la care am participat. Și anul acesta vom merge în Bulgaria, cu trupa de elevi, în Franța, Spania și Canada. În Canada vom participa la cea de-a 50-a aniversare a Societății Culturale «Banatul» din Kitchener. Vom fi circa 30 de persoane.

Aș mai spune că deja am conturat ediția viitoare, a XXX-a, a «Festivalului Inimilor», care va fi una jubiliară. Ne dorim să aducem la Timișoara formațiile de excepție care au fost aici de-a lungul anilor. Vom aduce câte două-trei formații din America de Sud, din spațiul fost sovietic și din Balcani.

Pentru viitor, ce pot să spun? Nu mai putem da înapoi. Dacă am luat-o pe acest drum și am ajuns în top – sigur, e greu să te menții –, noi sperăm să rămânem acolo și chiar să facem lucruri mai bune decât până acum. Personal, consider că am ajuns la un nivel foarte înalt, pe care îl recunosc toți participanții la eveniment”.

  

Petru Vasile TOMOIAGĂ

Foto: Constantin DUMA