În perioada 28 mai – 2 iunie 2018 va avea loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Zmeie Timişoara. Acesta propune publicului larg un concept cultural inedit, ce îmbină arta şi literatura cu designul şi înălţarea zmeielor. Invitatul de onoare al acestei ediţii a festivalului este scriitorul rus Mihail Șișkin.

Invitaţi din SUA, Germania, Marea Britanie, Austria, Elveţia și China vor înălţa pe cerul Timişoarei, în zilele de 1 și 2 iunie, propriile creaţii, zmeul devenind astfel o punte de legătură între diferite culturi şi mentalităţi.

Printre participanți se numără Wolfgang Schimmelpfennig (GER), autorul mai multor cărți dedicate construcției și înălțării zmeielor, Scott Skinner (SUA), Steve Brockett și Malcolm Goodman (UK), Iqbal Husain (Elveția).

Primele trei zile ale festivalului sunt dedicate atelierelor de confecţionare a zmeielor în şcolile din Timişoara, ateliere coordonate de Godfrey Gamble şi Iqbal Husain.

În 31 mai, de la ora 17, în Aula Magna a Universităţii de Vest va avea loc dialogul dintre celebrul scriitor rus Mihail Șișkin şi jurnalistul Cristian Pătrăşconiu. Traducerea din şi în limba rusă va fi asigurată de Antoaneta Olteanu.

În aceeaşi zi, în holul Universităţii de Vest din Timişoara, de la ora 19, va avea loc vernisajul expoziţiei „Timişoara Art Kites”. Peste 50 de artişti plastici din România, Ungaria şi Japonia îşi vor expune zmeiele de artă special realizate pentru acest eveniment.

În 1 și 2 iunie, la Aerodromul Aviaţiei Utilitare din Timişoara, din Calea Torontalului, vor avea loc demonstraţii de zmeie înălţate de invitaţii internaţionali ai festivalului.

Participanţii pot alege între atelierele de scriere şi lectură creativă, coordonate de scriitorii Lia Faur şi Şerban Axinte, precum şi cele de pictură, confecţionare şi înălţare de zmeie, coordonate de Jeanette and Malcolm Goodman.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Skyline şi Fundaţia Herczeg. (A.B.)