La începutul lunii februarie a apărut o ştire bulversantă: sediul PNŢCD Timiş din Piaţa Libertăţii nr. 2 este scos la vânzare prin licitaţie, într-o acţiune de executare silită ca urmare a neplăţii unei datorii pe care partidul a avut-o către United Media SRL din timpul campaniei electorale pentru candidatura la funcţia de primar a lui Adrian Orza din anul 2012.
Licitaţia ar fi trebuit să aibă loc în 21 februarie 2018, preţul de strigare fiind cel la care a fost evaluat imobilul, de 470.000 de euro. Datoria care trebuie recuperată de la PNŢCD Timiş este de 182.709 lei - sumă la care s-a ajuns după aplicarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere la un debit iniţial de 52.878 lei. Licitaţia a fost anulată, deocamdată, dat fiind faptul că sediul PNŢCD se află într-un imobil istoric şi, pentru vânzarea lui, sunt necesare acte privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Direcţiei pentru Cultură şi a Consiliului Local Timişoara.

Un pic de istorie
Datoria a fost contactată în cursul anului 2012 pentru producţia de material publicitar în campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2012 şi pentru închirierea de suporturi publicitare în scopul afişării materialelor electorale în cadrul aceleiaşi campanii electorale - în fapt, mash-urile cu Adrian Orza, care au împânzit oraşul în luna mai 2012. Atâta tot că, la momentul iunie 2012, nici candidatul Adrian Orza - pe atunci şi preşedinte al PNŢCD Timişoara, nici Valentin Moldovan - directorul de campanie electorală al PNŢCD Timiş nu s-au sinchisit să achite această datorie. Mai mult decât atât, timp de trei ani nu s-a făcut nici un pas nici pentru achitarea datoriei, nici pentru încercarea de reeşalonare a acesteia, astfel încât, în cursul anului 2015, United Media SRL a acţionat PNŢCD Timiş în instanţă pentru recuperarea banilor. Procesul s-a finalizat în 2017, fiind - aşa cum era de aşteptat - pierdut de PNŢCD Timiş.
Astfel, pentru o datorie iniţială puţin mai mare de 10.000 de euro, acum PNŢCD Timiş riscă să rămână fără întregul sediu din Piaţa Libertăţii, iar după achitarea debitului, banii rezultaţi în plus în urma licitaţiei ar urma să intre în conturile partidului, la dispoziţia preşedintelui „juridic” Aurelian Pavelescu. Practic, acest lucru ar dovedi că, sub conducerea lui Pavelescu, PNŢCD a devenit doar o afacere imobiliară, sediul PNŢCD Timiş fiind al doilea vândut, după vânzarea sediului istoric al PNŢCD din Bucureşti, de pe strada Clemenceau.
După ce vestea privind executarea silită a sediului PNŢCD a ajuns la urechile ţărăniştilor, Aurelian Pavelescu a reacţionat scurt şi cuprinzător: „Datoria a contractat-o Gheorghe Ciuhandu pentru campania din 2012, când era primar în funcţie şi preşedinte al filialei Timiş! Vom arăta actele! Bandiţilor!”.

Cine sunt „bandiţii”
Dăm cuvântul domnului Viorel Sasca, fost vicepreşedinte al PNŢCD Timiş: „După campania de la alegerile locale din 2012, la şedinţa de Birou Judeţean din 16.07.2012, am discutat despre ce trebuie făcut în viitor şi dl Ciuhandu a spus că trebuie să facem Conferinţă Judeţeană de Alegeri pentru că ne expira mandatul şi că dânsul nu va mai candida la preşedinţia organizaţiei. Eu am propus ca la respectiva conferinţă să-i invităm din partea conducerii centrale pe dl Ciorbea (pe care îl recunoşteam drept preşedinte atunci) şi pe dl Pavelescu (în eventualitatea că acesta va câştiga procesul, să protejăm astfel organizaţia de o eventuală sciziune şi, mai ales, de posibilitatea ca dl Pavelescu să nu recunoască noua conducere). S-a votat şi propunerea mea a fost aprobată în unanimitate.
La următoarea şedinţă de birou judeţean, din 30.07.2012, am fost întâmpinat de dna Fiat cu un fax trimis de dl Pavelescu în care acesta numea un Birou interimar, din care eram scoşi şase dintre titularii Biroului în funcţiune, în frunte cu dl Ciuhandu. Preşedinte era numit dl Valentin Moldovan, iar prim-vicepreşedinte - dl Adrian Orza. Când a început şedinţa, dl Ciuhandu i-a spus dlui Moldovan să preia conducerea organizaţiei având în vedere că dl Pavelescu, conform statutului, putea lua astfel de decizii. Eu am intervenit şi le-am reamintit că toţi am votat să facem Conferinţa de alegeri în toamna respectivă şi i-am spus dlui Moldovan că nu este benefică o astfel de câştigare a şefiei organizaţiei, mai mult - că asta va duce la distrugerea organizaţiei, dânsul neavând autoritatea şi simpatia necesare pentru conducerea organizaţiei.
Solicitarea mea nu a avut nici un ecou. M-aş fi aşteptat ca măcar dl Orza să spună că el refuză să facă parte dintr-un birou din care dl Ciuhandu a fost exclus, având în vedere că a fost viceprimarul lui timp de trei mandate. Niciunul dintre cei nominalizaţi în Biroul interimar nu s-a recuzat, măcar din consideraţie pentru dl Ciuhandu, care nu merita să fie înlăturat în acest mod scandalos, lipsit total de consideraţie faţă de devotamentul şi eforturile depuse de către acesta pentru PNŢCD. Cei şase am părăsit şedinţa şi, din acel moment, am rupt legăturile cu cei numiţi de dl Pavelescu în conducere.
Atunci exista această datorie din campania electorală despre care noi nu am ştiut, pentru că au fost ceva probleme cu înregistrarea facturilor din campanie pe care le cunoaşte foarte bine directorul de campanie - domnul Valentin Moldovan, proaspăt uns preşedinte interimar de Aurelian Pavelescu.
Datoria provenea de la acţiuni de publicitate pentru dl Orza, candidatul nostru pentru postul de primar, şi el proaspăt uns de Aurelian Pavelescu prim-vicepreşedinte interimar.
Suma era cu ceva peste 40.000 lei, a cărei achitare nu ar fi trebuit să fie o problemă. Se putea negocia şi reducerea acesteia, şi eşalonarea ei. Nu s-a făcut însă absolut nimic de noua conducere. Între timp, suma a suferit majorări şi s-au adăugat penalităţi, s-a mai adăugat suma de de 3.800 lei datorie la Primărie şi s-a ajuns la cifra de 182.702,49 lei, specificată în publicaţia de vânzare imobiliară afişată la sediu de către executorul judecătoresc.
Valoarea evaluată a sediului este de 470.000 EUR. Dacă dl Pavelescu vinde sediul, încasează diferenţa între preţul de vânzare şi datoria de sub 40.000 EUR. Poate să facă acest lucru, găsind un cumpărător cu care încheie un precontract de vânzare, încasează un avans cu care plăteşte datoria şi anulează licitaţia, iar ulterior vinde cumpărătorului la preţul pe care l-au negociat, care poate fi real, sau mai mic.
Acest individ ne numeşte bandiți?! Aşa îi numeau comuniştii pe luptătorii din munţi şi pe deţinuţii politici. Cine îl mână în luptă pe dl Pavelescu: lăcomia personală sau stăpânii din umbră? Când va epuiza afacerea imobiliară PNŢCD, ce va face dl Pavelescu cu partidul?”.

Culmea nesimţirii
Deci, să recapitulăm: la momentul 2012, Gheorghe Ciuhandu îşi anunţase deja retragerea din fruntea PNŢCD Timiş, de unde a şi fost înlăturat înaintea retragerii efective. Contractele de publicitate care au generat datoria nici măcar nu au fost semnate de Gheorghe Ciuhandu. Candidatul care a beneficiat de Campania electorală - Adrian Orza, fost preşedinte în acea perioadă al PNŢCD Timişoara şi numit ulterior de Pavelescu prim-vicepreşedinte al PNŢCD Timiş, şi directorul
campaniei electorale - Valentin Moldovan, numit ulterior de Pavelescu preşedinte al PNŢCD Timiş, erau cei care cunoşteau cel mai bine situaţia acestei datorii şi cei care, prin funcţiile pe care le-au avut în campania electorală, au generat-o. Prin intermediul responabilităţilor pe care şi le-au asumat ulterior, cei doi au reuşit să distrugă complet organizaţia PNŢCD Timiş şi nu au făcut absolut nici un pas pentru rezolvarea problemei datoriei, lăsând-o să se mărească de aproximativ
patru ori şi aducând sediul PNŢCD Timiş în situaţia de a fi executat silit. Totodată, prin pierderea sediului de către PNŢCD, rămâne fără sediu şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, care îşi desfăşoară activitatea în sediul PNŢCD Timiş.
Culmea nesimţirii, însă, vine din partea celui înscăunat ca preşedinte al unei organizaţii rămase, în ultimul timp, cu oameni care pot fi număraţi uşor pe degetele de la o singură mână: Valentin Moldovan. Acesta a trimis zilele trecute o scrisoare în atenţia lui Gheorghe Ciuhandu, căruia îi scrie aşa: „Având în vedere cele prezentate mai sus şi faptul că sub conducerea dvs, prin asumarea acestor contracte fără a asigura resursele financiare, organizaţia noastră a fost împovărată cu aceste datorii imposibil de plătit, vă punem în vedere să faceţi demersurile necesare pentru achitarea sumei de 182.709,49 lei către Biroul Executorului Judecătoresc Soameş Robert în vederea stingerii litigiului cu United Media SRL Bucureşti şi evitarea pierderii sediului organizaţiei”.
Adică principalul vinovat, alături de Adrian Orza, de crearea datoriei, neachitarea acesteia şi acumularea de majorări şi penalităţi timp de cinci ani încearcă să arunce pisica moartă în ograda celui pe care, cu o nesimţire greu de imaginat din partea
cuiva care se dă creştin-democrat, l-a „executat” în 2012!

Responsabili
Nu ştim cum se va încheia epopeea cu executarea silită a sediului PNŢCD Timiş. Va fi vândut la licitaţie sau va fi găsit un subterfugiu pentru vânzarea lui directă - orice se poate întâmpla. Cert este faptul că, în cazul în care se va ajunge la această situaţie, există trei responsabili mari şi laţi: Aurelian Pavelescu, Valentin Moldovan şi Adrian Orza. Ei sunt cei care au distrus organizaţia PNŢCD Timiş, înlăturându-i pe cei care ar fi putut să rezolve această problemă, ei sunt cei care nu au făcut nimic timp de ani de zile pentru remedierea acesteia, ei sunt cei resposabili moralmente pentru situaţia în care a ajuns PNŢCD Timiş şi pentru distrugerea unei fărâme din istoria acestui partid în Timişoara.

Flavius BONCEA