După aproape cinci ani de la data la care a fost făcută propunerea privind schimbarea denumirii bulevardului Republicii prin revenirea la vechea denumire - Regele Mihai I - în cadrul comisiei de atribuire de denumiri a Consiliului Local Timişoara, primarul Nicolae Robu s-a aplecat, în sfârşit, asupra ei. Astfel, de la sfârşitul lunii ianuarie, în cazul în care Consiliul Local va agrea acest lucru, la Timişoara vom avea un Bulevard Regele Mihai. Acesta ar urma să fie o parte din bulevardul Republicii (de la spitalul de copii până la Operă), plus actualele străzi Sf. Ioan şi Gh. Dima (respectiv de la Operă până la Piaţa Mărăşti).


Propunerea iniţială
Propunerea iniţială am făcut-o, în calitate de consilier local la acea perioadă, în data de 6 august 2013, şi ea viza schimbarea denumirii întregului bulevard al Republicii prin revenirea la denumirea pe care a purtat-o până în 1948 - respectiv bulevardul Regele Mihai I. Acesta este textul referatului pe care l-am depus în Comisia de Atribuire de Denumiri la acea dată:

Către,
Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi,
Parcuri, Pieţe etc.
În atenţia
Domnului Primar Nicolae Robu
R E F E R A T
cu privire la schimbarea denumirii străzii Bulevardul Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României
Supun atenţiei Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi, Parcuri, Pieţe etc. iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local privind schimbarea denumirii străzii Bulevardul Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României, pentru următoarele considerente:
1. Numeroase locuri şi instituţii publice din ţară au primit în ultimul timp numele Majestăţii Sale Regele Mihai al României. În Timişoara, deocamdată, doar Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului şi-a luat denumirea „Regele Mihai”, dar nu există nici un loc public care să poarte acest nume, cu toate că Majestatea Sa Regele a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea României în general, la dezvoltarea Timişoarei în particular şi la posibilitatea ca astăzi Timişoara să fie unul dintre cele mai importante oraşe ale României şi chiar ale acestei regiuni a Europei. Oraşul nostru trebuie să îi fie recunoscător şi astăzi Majestăţii Sale pentru întemeierea unor instituţii de cult, învăţământ şi cultură: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Opera Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Biblioteca Universitară, Universitatea Timişoara, Filarmonica de Stat „Banatul”, Facultatea de Agronomie (devenită ulterior Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului) sunt numai câteva dintre instituţiile emblematice ale Timişoarei care există datorită Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.
2. Atribuirea numelui de Bulevardul Regele Mihai I al României actualului bulevard al Republicii are o valoare simbolică, din mai multe considerente:
– Bulevardul Republicii porneşte din Piaţa Victoriei, locul de unde, în 1989, a pornit schimbarea regimului comunist şi străbate oraşul până la Gara de Nord, principala poartă de intrare în Timişoara. Bulevardul porneşte de la două instituţii – Rectoratul Universităţii Politehnica şi Opera Română – care îşi datorează existenţa Familiei Regale: Regelui Ferdinand, respective Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.
– Republica este o instituţie care a fost impusă României de către regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai de la 30 decembrie 1947. Renunţarea la denumirea de „Bulevardul Republicii” în favoarea denumirii „Bulevardul Regele Mihai I al României” ar reprezenta o minimă reparaţie morală din partea oraşului Timişoara faţă de cel mai important Cetăţean
de Onoare al său.
– Din punct de vedere al poziţionării, denumirea de Bulevardul Regele Mihai I al României ar fi mai potrivită, dat fiind faptul că actualul bulevard al Republicii este perpendicular pe Bulevardul Regele Ferdinand şi paralel cu Bulevardul Regele
Carol I.
3. Pe Bulevardul Republicii, comparativ cu alte bulevarde din oraş, există un număr destul de limitat de clădiri cu locuinţe sau cu instituţii, drept pentru care numărul celor care ar fi afectaţi de schimbarea denumirii în Nomenclatorul Stradal este relativ restrâns.
Propun ca schimbarea efectivă a denumirii Bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României, prin montarea plăcuţelor cu noua denumire, să se facă la 30 decembrie 2013 – la 66 de ani de la actul de abdicare forţată de la 30
decembrie 1947. În paralel cu plăcuţele cu noua denumire a bulevardului vor fi păstrate şi cele cu vechea denumire, tăiată cu o linie roşie.
De asemenea, propun realizarea unei efigii de bronz a Majestăţii Sale Regelui Mihai al României, cu concursul Uniunii Artiştilor Plastici, din bugetul Municipiului Timişoara, efigie care să fie montată pe clădirea Rectoratului Universităţii Politehnica, în punctul de început al Bulevardului Regele Mihai I al României.


Cel mai important argument, însă, era cel al revenirii Bulevardului Republicii la vechea denumire pe care a purtat-o până în 1948. Dacă s-ar pune cineva să facă o verificare exhaustivă, am vedea că nu există niciunde în lume atâtea străzi, bulevarde, pieţe şi parcuri care să poarte denumirea „Republicii” ca în România; aici schimbările au fost făcute la începutul anului 1948, pentru a şterge orice legătură cu regalitatea. Numele „Republicii” s-a dat locurilor care înainte purtau numele Regilor sau Reginelor României; unde erau mai multe astfel de denumiri, s-au mai dat, pe lângă „Republicii”, denumiri noi de genul „30 decembrie”, „Poporului” şi altele.
Propunerea pe care am făcut-o în 2013, deşi pe faţă agreată de toată lumea, a fost tot timpul tergiversată - aş spune că din lipsă de curaj, lucru de neînţeles pentru mine din partea reprezentanţilor Partidului Naţional Liberal, un partid care se laudă
că a fost (ceea ce este adevărat) şi va fi mereu un partener al Familiei Regale a României.


Revenirea in actualitate
Propunerea a revenit în actualitate în luna decembrie a anului trecut, după trecerea în eternitate a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. Firesc sau nefiresc, cum vreţi să spuneţi – pentru că aşa suntem noi, românii: ştim să ne apreciem valorile doar în momentul trist în care acestea pleacă dintre noi.
În data de 11 decembrie 2017 am înregistrat la Primăria Municipiului Timişoara următoarea solicitare (număr de înregistrare WW2017-003142), adresată primarului Timişoarei şi Consiliului Local:


Vă rog să repuneți în discuție propunerea pe care am formulat-o în data de 6 august 2013, privind schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României.
Menționez faptul că respectivul bulevard a purtat chiar numele de Regele Mihai până în anul 1948, când autoritățile comuniste i-au schimbat denumirea în Republicii, lucru care poate fi verificat în Nomenclatorul Stradal al Municipiului Timișoara.
Revenirea la denumirea pe care bulevardul a avut-o până în 1948 ar reprezenta un minim gest de reparație morală față de cel mai important Cetățean de Onoare al Timișoarei acum, când țara întreagă plânge plecarea Majestății Sale la cele veșnice.


Propunerea a fost preluată imediat de consilierii locali Dan Idolu şi Sorin Gabriel Ionescu. Acesta din urmă, de altfel, a şi înregistrat la data de 14 decembrie 2017 o propunere de proiect de hotărâre de consiliu local în sensul celor solicitate în urmă
cu mai bine de patru ani.


Reacţia primarului
Aici a interveni însă partea tristă: reacţia primarului Nicolae Robu. Acesta, iniţial, a zis că, fiind perioadă de doliu, nu este momentul să se discute o astfel de propunere. Ulterior a revenit şi a zis că va decide el ce stradă, bulevard, piaţă sau parc va primi numele Regelui Mihai, dar că nu va merge „pe orice propunere”. Iar săptămâna trecută a lansat un sondaj pe facebook, să vadă care este părerea apreciatorilor domniei sale vizavi de acordarea numelui Regelui Mihai unui loc public.
Îndrăznesc să spun că propunerea primarului a fost una lipsită de bun simţ, deoarece domnia sa nu a ţinut cont pentru nici o clipă de propunerea iniţială, nici de proiectul de HCL înregistrat oficial. Au existat şase alte variante propuse suporterilor domniei sale, la care se adăugau varianta a şaptea („Alta”) şi a opta („Nu este cazul”). Dintre cei care au votat varianta 7 cei mai mulţi au cerut ca întregul bulevard al Republicii să îşi schimbe numele în Regele Mihai I; unii au şi scris acest lucru în comentariile de pe pagina de facebook a domnului primar, la fel cum am făcut-o şi eu. Însă, cu respectul faţă de ceilalţi şi de opiniile celorlalţi care îl caracterizează, Nicolae Robu a şters aceste comentarii, astfel încât să rămână propunerea lui şi numai a lui şi numai cum vrea el.


Între timp, în alte oraşe
După trecerea în eternitate a Majestăţii Sale Regelui, bulevardele Republicii au început să dispară cam peste tot. În favoarea Regelui Mihai. Sau să apară alte denumiri „Regele Mihai”.
În fugă, am găsit următoarele:
- la Bucureşti - Parcul „Herăstrău" a fost redenumit Parcul „Regele Mihai I";
- tot la Bucureşti - o porţiune din Şoseaua „Kiseleff", fostă „Regele Mihai", la propunerea consilierilor municipali ai PNL, a revenit la denumirea „Regele Mihai I";
- la Bistriţa - este în discuţie schimbarea denumirii bulevardului „Republicii" în BulevardulRegele Mihai", propunere făcută de deputatul PNL Robert Sighiartău;
- la Oradea - este în discuţie schimbarea denumirii Căii „Republicii" în Calea „Regele Mihai I";
- la Piteşti - este în discuţie schimbarea denumirii străzii „30 Decembrie" în Strada „Regele Mihai I";
- la Ploieşti - parcul din jurul Sălii sporturilor ar urma să poarte numele „Regele Mihai" urmare a propunerii unui consilier liberal;
- la Cluj Napoca este în discuţie acordarea denumirii „Regele Mihai I" unui bulevard central;
- astfel de propuneri se discută cam peste tot în ţară – poate mai puţin în localităţile unde deja există străzi care poartă numele Regelui Mihai.


Cum va fi
Dintre variantele propuse „exclusiv” de Nicolae Robu, în urma aşa-zisei dezbateri publice organizate pe propria-i pagină de facebook, câştigătoare a ieşit următoarea:
„Se denumeşte Bd. Regele Mihai I, porţiunea din actualul Bd. Republicii de la Spitalul de Copii până la Operă, plus actuala str. Sf. Ioan (strada dintre Operă şi liniile de tramvai), plus actuala str. Gh. Dima (strada dintre liniile de tramvai şi Piaţa Mărăşti), simultan cu atribuirea numelui de Gh. Dima unei alte străzi din oraş. Astfel, s-ar ajunge ca la Spitalul de Copii, să se întâlnească în Piaţa Regina Maria, Bd. Ferdinand I, Bd. Regele Mihai I şi Bd. Republicii, în total respect pt. istorie, asumare a acesteia şi împăcare cu ea”. Această variantă, conform primarului Nicolae Robu, va fi propusă Consiliului Local spre votare
la finele acestei luni.


Concluzii
Trei lucruri am de spus aici:
1. Consider în continuare că varianta cea mai bună ar fi cea de revenire a întregului Bulevard „Republicii" la denumirea Bulevardul „Regele Mihai I";
2. O prelungire a Bulevardului „Regele Mihai" în Bulevardul „Republicii" nu mi se pare respect total pentru istorie, ci doar asumarea istoriei comuniste.
3. Deşi am în continuare speranţa că, printr-un amendament în Consiliul Local, se va ajunge la schimbarea denumirii întregului Bulevard „Republicii", mă îndoiesc că acest lucru se va întâmpla; ar fi nevoie de un pic mai multă coloană vertebrală şi
de un pic mai puţină slugărnicie din partea consilierilor locali din coaliţia care are majoritatea în Consiliul Local Timişoara.
În aceste condiţii, apreciez că şi schimbarea care se va propune este una mai bună decât ignorarea acestei iniţiative, aşa cum s-a făcut timp de patru ani şi jumătate. Faptul că o parte din Bulevardul „Republicii" revine la denumirea „Regele Mihai" este, oricum, o victorie de etapă în faţa unei istorii nedrepte.
Dacă viitorul ne va rezerva şi un primar mai puţin orgolios şi cu mai puţine apucături UASCR-iste, probabil vom avea şi minima reparaţie morală cu care îi suntem datori celui mai important Cetăţean de Onoare al Timişoarei.
Mulţumesc tuturor celor care au susţinut iniţiativa din 2013, mulţumesc consilierilor Sorin Ionescu şi Dan Idolu care au preluat-o, mulţumesc celor care au scris despre ea, mulţumesc celor care o vor susţine în continuare în Consiliul Local şi în faţa Consiliului Local.


Flavius BONCEA
Fotografii din colecţia Vlad CAPOTESCU