Primăria Municipiului Timişoara, împreună cu Casa de Cultură a Municipiului, organizează un program special pentru a marca data de 3 August, ziua oraşului. Manifestările vor debuta joi, 3 august, de la ora 9, în Piaţa Petru Maior cu o depunere de coroane  la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara la 3 august 1919. De la ora 10, în Piaţa Unirii, va avea loc o ceremonie publică prin care se vor marca 98 de ani de la unirea Banatului cu România şi, totodată, de la instaurarea administraţiei româneşti în Timişoara. La ora 13, va avea loc întrunirea în Şedinţă Festivă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara. De la ora 20, în Piaţa Victoriei, vor avea loc concerte cu: Vanotek, Antonia, The Motans şi Carla’s Dreams. 

Pe tot parcursul zilei de vineri, 4 august, sunt programate manifestări sportive dedicate zilei oraşului nostru. În Piaţa Victoriei, începând cu ora 20, iubitorii de blues şi jazz sunt invitaţi la Festivalul Blues pentru Timişoara.

Sâmbătă, 5 august, de la ora 20, în Piaţa Victoriei se vor desfășura concertele Phaser, The Weekend Band, un moment inedit Lorenzo Cristian Magic şi LOREDANA.

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului prin Horărârea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre, se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.

 

Pogramul evenimentelor

 

3 august - joi

 

Piaţa Petru Maior, ora 9,  Depunere de coroane  la bustul colonelului Virgil Economu.

Piaţa Unirii, ora 10- ceremonie publică organizată cu sprijinul Garnizoanei Timişoara, care va marca momentul intrării trupelor române în Timişoara în data de 3 august 1919.

Sala de Consiliu a Primăriei, ora 13 – ședinţă festivă – Decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare: doamnei Maria Pongracz Popescu, prozator, publicist, traducător şi istoric literar; prof. dr. ing. Nicolae Budişan, profesor emerit al Universităţii Politehnica Timişoara; dr. ing Tiberiu Dimitrie Babeu, profesor universitar emerit al Universităţii Politehnica, cu o activitate didactică impresionantă, şi o bogată activitate de cercetare ştiinţifică; Constantin Lupaşcu, un exemplu de dăruire şi profesionalism, distins veteran de război, care a luptat în cel de-al doilea război mondial.

Galeria Pro Armia, Piaţa Libertăţii, ora 18 – Vernisajul expoziției de pictură dedicată Zilei Timişoarei – Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea”.

Piaţa Victoriei, ora 20,  concerte: Vanotek, Antonia, The Motans, Carla’s Dreams. Ora 24 - Foc de artificii

 

4 august – vineri

 

„Cupa oraşelor înfrăţite” – turneu de minifotbal cu echipe de amatori - Baza Sportivă Colterm, orele 9-17. Participă echipe de amatori care reprezintă Municipiul Timişoara şi echipe invitate din oraşele înfrăţite şi partenere cu Timişoara. Parteneri: Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş, Sport Club Municipal Timişoara.

Turneu de minifotbal pentru echipe de copii, Baza Sportivă Colterm, orele 11-14, cu participarea echipelor de copii de la cluburi locale - categoria de vârsta 10 ani. Parteneri: Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş, Sport Club Municipal Timişoara.

Cros nocturn – „Timişoara, primul oraş electrificat, primul cros noaptea alergat!” – ora 22.00 Crosul nocturn a ajuns la cea de-a şasea ediţie şi este organizat în sistem de participare open. Limita de vârstă a concurenţilor este de minim 18 ani. Cu excepţie, pot participa şi concurenţi cu vârsta de 16 ani, care trebuie să prezinte acordul scris al părinţilor. Crosul nocturn se va desfăşura pe un traseu de aproximativ patru kilometri şi va avea startul la ora 22, de pe bulevardul C.D. Loga nr. 1 (în faţa Primăriei Municipiului Timişoara), unde va avea loc şi sosirea. Crosul este realizat în parteneriat cu Asociaţia Atletic Club Maraton şi cu Sport Club Municipal Timişoara.

 

Piaţa Victoriei, ora 20- Blues pentru Timişoara – concerte

 

Vali „Sir Blues” Răcilă

Valerian „Sir Blues” Răcilă este actor român, psiholog şi muzician. După o carieră de 22 de ani, ca actor la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoșani, a lucrat ca psiholog la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni, judeţul Bacău, iar acum trăieşte în Sighişoara. Vali Răcilă nu este doar un star, este o adevărată legendă printre cunoscătorii de muzică. Este un exponent de seamă al blues-ului tradiţional, pe care îl cântă cu o naturaleţe şi cu o autenticitate uimitoare, pentru un artist care nu s-a născut în America. El apare pe scenă, de obicei, singur, dar înconjurat de o adevărată colecţie de chitare, majoritatea „vintage”, pe care le sonorizează cu feeling şi cu un bun-gust desăvârşit.

Bega Blues Band & Invitaţii

Bega Blues Band este cel mai longeviv grup de blues-jazz din România, cu o activitate de peste 30 de ani. Întemeiat de Bela Kamocsa și Johnny Bota, a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, „Blues de Timişoara”. Bega Blues Band a obținut, în anul 1992 „The Popularity Prize”, la Festivalul Privas din Franța, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România și Diploma de Excelență a Municipiului Timişoara „pentru întreaga activitate muzicală și pentru promovarea imaginii Timișoarei în țară și în lume”. După moartea regretatului Bela Kamocsa, Johnny Bota, fondatorul primei facultăţi de jazz din Timişoara, a devenit liderul trupei. În luna mai, Bega Blues Band, la invitaţia ICR, a concertat la festivalul „Jazz Weekend” de la Bruxelles. Componenţa: Maria Chioran – voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat, Mircea Bunea – chitară, Toni Kűhn – tastaturi, Johnny Bota – bass, Lică Dolga – baterie.

The Gamblers

The Gamblers este o trupă din Sremska Mitrovica, Serbia, fondată în 1984, care practică rhythm and blues-ul, de fapt, o interpretare modernă a blues-ului, care combină stilul soul cu rock’n'roll. Inspirându-se din jazz, folk, blues, soul, The Gamblers par să adune fiecare aspect al muzicii americane şi să-l redea publicului într-o nouă formă, plină de prospeţime. Trupa The Gamblers a cântat la numeroase festivaluri şi evenimente muzicale de prestigiu din Serbia, din fosta Iugoslavie şi din Europa. Din formaţie fac parte: Marin Balenović – voce şi chitară, Aleksandar Stanulović – chitară şi backing vocals, Željko Bacalo – bass, Goran Nedić – saxofon, Borislav Voljanek – baterie şi Aleksandar Maksimović – claviaturi.

 

5 august –sâmbătă

 

Piaţa Victoriei, ora 20 concerte: Phaser, The Weekend Band, Lorenzo Cristian Magic, LOREDANA.