Instituția Prefectului Județului Timiș a inițiat de curând un proiect de cooperare între județele Timiș, Arad și Hunedoara. Acesta a fost demarat în urma unui accident petrecut recent la Topolovăț și are drept scop eficientizarea intervențiilor în cazul accidentelor pe autostradă. 

Proiectul prevede colaborarea instituțiilor celor trei județe, responsabile cu intervențiile de urgență.

„Totul a pornit de la un accident petrecut în județul Timiș, în zona Topolovăț, pe autostradă. Am aflat cu destul de mare întârziere despre acel accident, asta pentru faptul că Poliția Rutieră Autostrăzi se subordonează direct Inspectoratului General al Poliției Române, deci nu Inspectoratului Județean de Poliție și nici prefectului. Probabil că neexistând o colaborare, o comunicare între aceste instituții, este foarte greu să intervenim. Plus că sunt și o serie de probleme vizavi de accesul pe autostradă și nepregătirea noastră în a interveni eficient atunci când avem un accident mai grav, cu multiple victime. Prefectul, fiind președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, aprobă declanșarea planului roșu de intervenție, atunci când avem cel puțin zece victime. Despre această idee am informat prefectul județului Arad, prefectul județului Hunedoara, deoarece vrem să facem un proiect mai amplu, unic în România. Probabil că dacă se consideră a fi o inițiativă, acest exemplu va fi preluat de către județele traversate de autostradă”, a declarat Mircea Băcală, prefectul județului Timiș.

Pentru discutarea detaliilor și a modului de punere în practică a proiectului, la sediul Prefecturii din municipiul Timișoara a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Timiș, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județele implicate, conducerea Poliției Autostrăzi și reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. 

„Am plecat de la un caz punctual și având în vedere că ne referim strict la ceea ce înseamnă accidente cu victime multiple, nu aș face referire la incidentele minore. Autostrada are ca specific faptul că din punct de vedere operațional, sunt mai multe structuri care acționează. Pentru a acționa într-un sistem integrat, pentru că despre asta este vorba, pentru a fi cât mai eficienți, pentru a avea o comandă unitară, a fost nevoie să ne întâlnim în principal pentru ceea ce înseamnă stabilirea unor aspecte de interes general, în principal, stabilirea atribuțiilor pe fiecare structură. Vorbim de trei Inspectorate pentru Situații de Urgență, vorbim de ceea ce înseamnă Poliția Autostrăzi și bineînțeles echipele de la drumuri naționale”, a spus Lucian Vasile Mihoc, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Timiș.

„În principal va rezulta o hartă, atât în format electronic, cât și în format letric, la fiecare dintre instituțiile amintite, pentru a ști în permanență care sunt nodurile de acces, pe unde se poate efectua accesul pe autostradă, care sunt regulile de circulație în regim prioritar, pentru a nu avea anumite ambuteiaje și a-i fi foarte greu personalului de urgență care vine ulterior, deci în urgența a doua să ajungă la  locul intervenției. Alte puncte care vor fi rezolvate sunt cele cu privire la protecția salvatorului. (...) De asemenea, s-au analizat modalitățile prin care se intervine pentru oprirea circulației. S-au analizat și modalitățile de activare a planului roșu de intervenție, ceea ce înseamnă operaționalizarea unor spitale mobile, deplasarea unor autospeciale care vor fi folosite pentru astfel de accidente. 

Urmează ca deja la sfârșitul lunii să avem deja proiectul acestui plan de cooperare, astfel încât în principal la zonele de graniță între județe să nu mai avem nevoie de diverse aprobări pentru deplasarea dintr-un județ în altul. Reamintesc că din punct de vedere al ISU, noi avem competență județeană. Vorbim de anumiți timpi, care sunt sunt în defavoarea timpului de intervenție”, a mai adăugat Lucian Vasile Mihoc.

Conform estimărilor autorităților, proiectul va putea intra în vigoare începând cu data de 1 iulie. 

Ioana NICOLESCU