În prima parte a acestui an, Ministerul Educației Naționale a creat cadrul legislativ pentru organizarea și funcționarea învățământului dual. Acesta este considerat un pas esențial pentru recâștigarea locului important al învățământului profesional în conștiința populației și în economia națională. 

Odată cu aceste demersuri, diferitele cluburi economice germane au pornit în întreaga ţară proiecte-pilot care vizează învăţământul dual după model german. La Timișoara, la inițiativa Clubului Economic German Banat a răspuns Colegiul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I” şi Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”.

Pentru a face cunoscute aceste detalii și a aduce împreună actorii importanți în dezvoltarea învățământului profesional dual cu beneficiarii acestuia și anume școli, operatori economici, părinți și elevi, la Timișoara se va desfășura un simpozion pe această temă.

Reunit sub numele „Școala profesională duală după model german – între necesitate și șansă“, evenimentul va avea loc în data de 12 iunie, de la ora 14, în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş.

„Învățământul dual după model german și-a arătat deja necesitatea și succesul. Absolvenți al acestui tip de învățământ profesional au putut încă de pe băncile școlii să își efectueze practica în cadrul firmelor, unde acum se bucură de un loc de muncă stabil și bine plătit. Cadrul legislativ actual nu numai că recunoaște importanța acestui tip de învățământ profesional, dar oferă și modalități de susținere a acestuia, care se concretizează atât în beneficiul elevilor, prin acordarea de burse lunare, cât și în acela al școlilor - prin posibilitățile de dotare la nivel înalt a atelierelor școlare”, transmit organizatori ai simpozionului. 

La eveniment sunt invitați Hartmut Koschyk, membru al Bundestagului german și Pavel Năstase, Ministru al Educației.

Simpozionul este organizat de Consulatul Republicii Federale Germania la Timișoara și Clubul Economic German Banat, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, sub umbrela Zilelor Culturii și Economiei Germane în Banat. Acesta este deschis tuturor celor interesați de subiect. 

Ioana NICOLESCU