Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural european, desfăşurat la nivel internaţional, ajuns anul acesta la cea de-a 13-a ediţie. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi, însoțiți de prieteni și familii. Această ediție este sărbătorită de peste 3.000 de muzee din toată Europa, în data de 20 mai.

 

Muzeul Național al Banatului

Timișorenii iubitori de istorie și cultură vor putea participa în acest sfârșit de săptămână la „Rondul de Noapte”, eveniment organizat de Muzeul Național al Banatului, în cadrul manifestării Noaptea Muzeelor. Astfel, sâmbătă, 20 mai, muzeul timișorean va găzdui o serie de acțiuni culturale, oferind gratuit un program artistic și expozițional. 

Programul va începe la ora 20 și se va încheia la ora 2. În acest răstimp, expozițiile temporare deschise în cadrul Bastionului Theresia se vor putea vizita gratuit.

Publicul va putea descoperi secretele „Tezaurului Muzeului Național al Banatului - Colecția de Antichități Egiptene” sau desluşi circumstanțele „Voluntarilor Marii Uniri - Ardeleni, Bănățeni, Crişeni, Maramureşeni şi Bucovineni în Armata Română în anii Primului Război Mondial”. Obiectele de patrimoniu achiziționate de către muzeu în anul 2016 se vor constitui în expoziția „Patrimonium 2016”. 

Seara va fi punctată de momente artistice, precum concertul de muzică istorică live „Curtea Miracolelor” susținut de formația Peregrinii, un duel scenic şi măiestrie cu arcul prezentat de TM Archery şi de o prezentare interactivă de arme.

Copii cu vârstele între 6 și 14 ani se vor putea bucura de expoziția de știință interactivă Laborator, iar pasionații de natură de expunerea de specimene naturalizate din colecția muzeului.

 

Muzeul de Artă din Timișoara

Noaptea Muzeelor va fi celebrată și la Muzeul de Artă din Timișoara. În această zi, Palatul Baroc va fi deschis în intervalul orar 18-24, iar intrarea va fi liberă. 

Publicul va putea participa la următorul program artistic:

Orele 19 și 23 - Recital de pian, Cosmin Gavrila (Chopin – Nocturne)

Orele  20 - 21 - Corul Operei  Române din Timișoara (dirijor Mihaela Silvia Roșca)

Orele 21.30 - 23 - Incanto Quartetto și o discuție pe teme muzicale, artă vizuală și cultură umanistă realizată de Cristian Rudic (solist Opera Română) și Victor Neumann, (directorul Muzeului de Artă Timișoara).

Timișorenii vor mai putea vizita expozițiile temporare ale muzeului și anume expoziția de artă conceptuală – sculptură a celebrului artist Ingo Glass – „Forme și culori de bază. Spațiu, ritm, lumină” și expoziția de fotografii a artiștilor fotografi ai Academiei Ungare de Artă.

De asemenea, publicul va putea vizita și expozițiile permanente. 

 

Muzeul Satului Bănățean

Timișorenii iubitori de folclor și tradiție, vor putea participa la programul oferit de Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Acesta va fi deschis în intervalul orar 18-22. Publicul va putea vizita următoarele obiective:

Aleea principală: obiectivele Vama Timișoara, Bata, Căpâlnaş, Jupâneşti, Chizătău

Centrul Civic: Biserica Topla, Şcoala Bârna, Primăria Sărăzani

Aleea etniilor: Casa ucraineană Repedea (județul Maramureș), Casa germană Biled (județul Timiș), Sălașul slovac (județul Arad), Casa sârbă, Casa maghiară de la Babşa (județul Timiş)

Expoziții permanente:

Sala 1 - Centre de creamică din Banat - Podoabe bănățene

Expoziții temporare:

Sala 1 - Tezaur Episcopia Tulcii - Expoziție de fotografie Church”, realizată de Valeriu Leonov

Sala 2 - Expoziție de costume tradiționale din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara, reprezentând subzonele etnografice: Sânnicolau Mare, Valea Mureșului, Făget și Lugoj

- Expoziție de costume tradiționale din colecția Marius Matei, reprezentând subzona etnografică Lugoj

- Expoziție de costume tradiționale din colecția etnografică Alina Turculescu, reprezentând zona etnografică Valea Almăjului

- Expoziție de fotografie „Rădăcini”/ Hadiji Maria, Imre Beatrix Leila

- Expoziție de fotografie veche „Paori bănățeni”/ Marius Matei

Noaptea Muzeelor este iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

Ioana NICOLESCU