Timișoara a intrat, alături de alte patru orașe europene, în cursa pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2020. Astfel, orașele finaliste sunt: Timișoara, Amiens din Franța, Chișinău din Republica Moldova, Klaipėda din Lituania și Villach din Austria.

Vestea a fost primită cu bucurie, în special de membrii Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT), care se ocupă de implementarea și organizarea programului de candidatură. Depunerea primei variante a acestuia va ave loc în luna iunie a acestui an. 

„Vin cu câteva precizări și anume faptul că nu întâmplător s-a ales anul acesta de candidatură. 2020 este anul în care strategia locală de tineret, strategia națională de tineret și strategia «Europa 2020» se finalizează. Datorită experienței pe care o avem la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, atât ca centru european de tineret, cât și ca experiență în urma implementării programului de Capitală Națională, credem că suntem pregătiți pentru a face acest lucru. Urmează ca în perioada următoare, în 25 iunie, să fie depusă o primă variantă a programului, iar procesul va continua până în octombrie, când se va depune ultima variantă”, a declarat Mihai Vîlcea, președintele FITT.

Reprezentanții FITT afirmă că programul de candidatură va fi rezultatul a ceea ce vor tinerii și a ceea ce este nevoie în Timișoara. Principalele puncte de interes sunt legate de implicarea tinerilor în diverse activități și evenimente sociale. 

„În ceea ce privește conținutul candidaturii, focusul principal va fi în domeniul participării tinerilor. Ne dorim ca până atunci să creăm un institut în domeniul educației pentru participarea tinerilor. Practic Timișoara a fost leagănul democrației în ’89, iar Revoluția este actul suprem de participare. Însă ne confruntăm, nu numai în Timișoara, dar și în România, cu o participare scăzută a tinerilor și ne dorim să avem o intervenție în acest sens. Ne dorim să ajungem să înființăm cinci noi centre sau cluburi de tineret în cartierele din oraș, dorim să creștem rata participării tinerilor în procesul electoral. În același timp focusul va fi și la nivel național și european. 

În eventualitatea în care în 2020 vom fi Capitală Europeană a Tineretului, urmează ca în Timișoara să existe întâlniri ale structurilor mari de tineret, Forumul European al Tinerilor, Structura Europeană a Studenților și diverse rețele tematice. Ne dorim să realizăm în Timișoara ceva ce nu s-a mai făcut în Europa, și anume să avem o întâlnire a structurilor de tineret din toate țările Consiliului Europei și aici vorbim de mai mult decât de Uniunea Europeană”, a mai adăugat Mihai Vîlcea. 

Ioana NICOLESCU