Marți, 2 mai, la șantierul de la Pasajul Jiul din Timișoara, lucrările au ajuns într-un punct esențial. Mai exact, a început montarea structurii de rezistență (culee) a pasajului. Construcția, realizată anterior, va fi practic introdusă sub șinele de cale ferată. Procesul nu va afecta circulația din zonă. 

„Astăzi (n.red. marți, 2 mai) începe lansarea culeei la Pasajul Jiul. Evident, nu o să fie ceva foarte spectaculos pentru că avansarea e lentă. Viteza de pătrundere e una redusă, dar este o operațiune spectaculoasă prin faptul că în câteva zile vom vedea că e făcut pasajul. Traficul nu va fi oprit, au luat toate măsurile încât să poată efectua lucrarea fără să îi pună în pericol pe cei aflați în trafic”, a spus Nicolae Robu primarul municipiului Timișoara. 

Această etapă este una importantă deoarece odată finalizată va permite lărgirea efectivă a pasajului la cinci benzi. În cazul în care lucrurile decurg conform planului, structura de rezistență ar urma să fie amplasată în cursul acestei săptămâni.

„Lansarea se efectuează hidraulic, cu opt cilindri și agregat. Lansarea se face în mai multe etape, se fac deschideri de maxim doi metri a cilindrilor, deci o împingere de doi metri. Înăuntru în culee se adună pământ care se excavează, avem utilaje înăuntru, se scoate afară, se încarcă în bene, se scoate din zona șantierului și se reia din nou lansarea. 

Viteza de înaintare a culeei diferă în funcție de natura terenului și de adâncimea la care am pătruns. Acum, în nicio oră am înaintat aproape doi metri. Dacă nu sunt surprize, pentru că noi am făcut niște perforări dar nu știm exact ce e dedesubt, eu zic că în maxim patru zile ar trebui să fim în partea cealaltă. 

După lansare vine montarea podurilor. După ce avem podurile montate putem să desfacem culeea veche, care reazimă acum podurile, și abia atunci putem cu adevărat să lărgim pasajul la cinci benzi”, a declarat Narcis Stoica, manager de proiect. 

Finalizarea proiectului și reluarea circulație este estimată de către autoritățile locale pentru luna septembrie a acestui an, însă termenul de finalizare a proiectului este în primăvara anului viitor.

„Sunt toate premisele ca la toamnă, undeva prin luna septembrie, estimez eu, să putem da în folosință Pasajul Jiul, deși termenul contractual este în aprilie 2018”, a mai adăugat Nicolae Robu. 

Ioana NICOLESCU