Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul „Philosophical Conferences on Conflict and Violence” se va desfășura la Timișoara în perioada 21-22 aprilie. Tema abordată în cursul acestei ediții este crima. 

Evenimentul va cuprinde mai multe activități, precum o conferință în limba engleză, lecturi ale unor texte filosofice și proiectarea unui film. Acestea se vor desfășura în Sala Senatului a Universității de Vest din Timișoara (UVT) începând cu ora 9. 

„Tema abordată în cadrul acestei ediții este crima. Avem un program bogat și variat, care pornește de la crima în istoria modernă a României, la subiecte precum vina, pedeapsa, imaginile violente, terorismul sau crimele în serie. Evenimentul va fi unul unic și deosebit de interesant, deoarece transgresează granițele comune impuse în zilele noastre de către lumea academică. În timp ce filosofi renumiți precum Cesare Beccaria, Jeremy Bentham, Emile Durkheim, Gabriel Tarde etc. pot fi considerați părinții fondatori ai criminologiei moderne, acest domeniu și-a uitat din păcate propriul trecut și a devenit proprietatea privată a facultăților de drept. Filosofia nu trebuie să abandoneze subiectul crimei. Și este oportun să amintim că în cazul conceptelor filosofice este întotdeauna necesară confruntarea cu realitatea”, a declarat Andreas Wilmes, profesor în cadrul UVT și organizator al conferinței.

În prima zi a evenimentului, începând cu ora 20, în colaborare cu Institutul Francez din Timișoara, vor avea loc parcurgerea unor texte ale autorului Albert Camus și proiectarea unui film clasic francez. Pentru un plus de suspans, titlul acestuia va fi dezvăluit de către organizatori cu puțin timp înainte de desfășurarea conferinței. 

„Ambiția mea este legată de organizarea mai multor evenimente culturale centrate pe tema crimei, evenimente care ar putea susține diferite manifestări academice, precum în acest caz, seria de conferințe de la UVT. Din acest motiv, deschidem oportunitatea de colaborare cu diferiți artiști timișoreni, scriitori, muzicieni, sau cu diferite instituții locale de cultură”, a declarat Sandra Lia Roșu, organizator al activităților menționate mai sus. 

Persoanele din cadrul academic, eseiști sau cercetători interesați de acest subiect, sunt invitați să se implice activ și să contribuie la realizarea viitoarelor evenimente, contactând organizatorii la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, perspectiva unei colaborări este oferită de către organizatori și în ceea ce privește realizarea în viitor a unor noi evenimente culturale. Cei interesați pot veni cu propuneri la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Institutul Francez din Timișoara. 

Ioana NICOLESCU