Clădirea Bibliotecii Județene din Timișoara va fi supusă unor lucrări de reparații, în regim de urgență. Într-o primă fază, se va consolida acoperișul clădirii și unele elemente de la fațadă, intervenții absolut necesare pentru a asigura clădirea. În acest sens, Consiliul Județean Timiș (CJT) a alocat suma de  1.125.000 lei, bani care cuprind și actualizarea documentației necesare. 

„Cu privire la Biblioteca Județeană, în cursul zilei de ieri a fost convocată comisia. Membrii comisiei s-au întâlnit și au analizat situația de acolo. În anul 2002 s-a efectuat un raport de expertiză tehnică, ce a clasificat imobilul în clasa de risc seismic II. Prin urmare, este foarte oportună o intervenție de urgență la acea clădire. Calendarul de lucru s-a stabilit după cum urmează: demararea în regim de urgență a reparațiilor la acoperiș și unele elemente de fațadă,  demararea procedurilor pentru realizarea unei expertize tehnice asupra clădirii și, bineînțeles, actualizarea întregii documentații de realizare a lucrărilor de intervenție și a proiectului tehnic existent. Vom începe cât se poate de repede întreaga procedură, în primul rând pentru a asigura clădirea”, a declarat Roxana Iliescu, vicepreședinte al CJ Timiș. 

 

Clădirea ar putea fi clasificată în categoria de risc seismic I

 

Reprezentanți ai CJT afirmă că primele lucrări de reparație vor începe în aproximativ o lună. Totodată, ei mai afirmă că cel mai probabil imobilul va fi încadrat, după noua evaluare, în categoria de risc seismic I. Acest lucru ar atrage după sine relocarea și întreruperea oricăror activități, până la consolidarea întregii clădiri. 

„Săptămâna aceasta se realizează o scurtă expertiză pe baza căreia se vor solicita lucrări de intervenție în regim de urgență. Deci săptămâna viitoare se depune la primărie documentația aferentă obținerii autorizației. Pentru aceasta trebuie un aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), trebuie o scurtă expertiză pentru punerea în siguranță imediată și depunerea la primărie. Apreciem că într-o lună ar trebui să înceapă lucrările.

Totodată, în această perioadă se demarează și documentația de atribuire pentru expertiză pe întregul imobil și clasificarea imobilului în clasa de risc seismic. La ședința de ieri (n.red. luni, 3 aprilie) a fost invitat un bun expert al orașului, căruia i s-a cerut un punct de vedere și aproape sigur clădirea va fi clasificată în clasa I de risc seismic. Acest lucru, conform legislației, atrage după sine interzicerea categorică a desfășurării activităților, până la rezolvarea intervenției pentru clasa de risc seismic I. În acest sens, va fi necesară relocarea. Întrucât există documentația de avizare și proiectul tehnic realizat în 2002, se impune obligatoriu reactualizarea în funcție de soluțiile stabilite prin raportul de expertiză și apoi depunerea pentru realizarea întregii consolidări”, a afirmat Angela Glăman, inspector superior al Serviciului de Strategii și Managementul Proiectelor din cadrul CJ Timiș. 

Ioana NICOLESCU