Începând de vineri, 31 martie, s-a deschis centrul de închiriat biciclete pentru studenți, amplasat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Bicicletele, în număr de 60, sunt puse la dispoziție gratuit pentru toți studenții timișoreni, atât în campusul universitar, cât și în afara acestuia, de luni până vineri, pe baza legitimației valabile de student și a unui act de identitate. 

Proiectul de bike-sharing gratuit, intitulat StudentObike, este destinat centrelor universitare și se află la cea de-a VI-a ediție. Acesta este organizat de Asociația Green Revolution și Raiffeisen Bank, cu scopul de a determina cât mai mulți studenți să aleagă bicicleta ca mijloc de transport zilnic, pentru recreere sau pentru deplasarea dintr-un punct în altul al campusurilor studențești.

„Ne bucurăm să vedem că bicicleta devine treptat un mijloc de transport alternativ pentru studenții din campusurile universitare. Cu ajutorul bicicletelor din proiectul StudentObike studenții au posibilitatea să se relaxeze, să facă sport sau să își rezolve diferitele nevoi de deplasare. Prin proiectele noastre dezvoltate împreună cu Green Revolution, ne dorim să schimbăm cultura transportului în Romania și să dezvoltăm infrastructura pentru promovarea transportului alternativ”, a declarat Corina Vasile, director comunicare și relații publice Raiffeisen Bank România.

„În fiecare an adăugăm câte o piesă într-un puzzle. Imaginea din spatele acestui puzzle surprinde o dimineață obișnuită într-un cămin studențesc din România și în imagine se vad sute de tineri care pleacă spre facultăți cu bicicleta. Oameni veseli, oameni tineri, oameni frumoși. Aceasta este imaginea care stă în spatele proiectului StudentObike, este ceea ce ne inspira pe noi, ne facem să mergem mai departe, ne determină să îmbunătățim proiectul an de an. În 2017, venim în întampinarea nevoilor studenților cu un sistem de închiriere mai flexibil, colaborăm cu securitatea campusurilor pentru siguranța bicicletelor pe timp de noapte, sprijinim acțiunile și proiectele studeților, oferim proiecte și motive în plus pentru adoptarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a declarat Raluca Fiser, presedinte Asociația Green Revolution.

StudentObike este un proiect național de bike-sharing gratuit pentru studenții din patru centre universitare, aflate în București (două centre), Iași și Timișoara. În cei șase ani de funcționare, programul a reușit să scoată peste 150.000 de studenți la pedalat.

Ioana NICOLESCU