Modest, după cum bine ne-a obișnuit, domnul primar Nicolae Robu, la o „autoevaluare”, a ajuns la concluzia că, pentru meritele pe care le are, dar și pentru greutatea de a conduce un municipiu precum Timișoara, ar trebui să primească, acolo, nici mai mult nici mai puțin de vreo 4-5.000 de euro. Nu vreau să mă opresc acum la câte a făcut și, mai cu seamă, la câte a încurcat domnul primar Nicolae Robu în aventuroasa „meserie” de primar, dar aș dori să-l întreb dacă știa, atunci când a candidat la râvnita funcție de a primări Timișoara, ce salariu va avea? Și, dacă la primul mandat să zicem că nu a știut, atunci, cu siguranță, nu mai poate spune același lucru când a candidat pentru cel de-al doilea mandat. De asemenea, știa și ce greu e să fii primar de Timișoara, și de problemele multiple etc. Deci, pe salariul mic și cu atâtea probleme, bașca volumul de muncă incomensurabil, de ce v-ați îngrămădit domnule Nicolae Robu la cel de-al doilea mandat de primar al orașului?! Sunt convins că pentru binele nostru, al timișorenilor... Ați vrut să duceți „Palmișoara” pe noi culmi de progres și civilizație, să definitivați „semaforișoara”, să terminați cele cinci parcări promise în primul mandat, să repuneți pavajul pe Ion Mureșan, să faceți „vaporetto” să plutească pe Bega, să faceți minibuzurile să circule prin oraș, să dregeți „Armoniile” care asonant clachează printre stații... Că de metrou nici nu mai vorbim. Și, pentru că, „sorescian”, toate astea trebuia să poarte un nume, ele s-au numit Nicolae Robu. E bine că v-ați autoevaluat și ați constatat, cu modestie spuneam, că orașul vă datorează cam 4-5.000 de euro lunar... Poate vă „reevaluați”, după cum spunea un alt „celebru” om politic, și o să ajungeți la o sumă mai mare, poate dublă, nu trebuie să fiți modest.

„Dublu” este și măsura unui alt primar, „fost” de astă dată, de Craiova, care a ajuns tam-nesam ministrul Muncii și se driblează singur de o invidiază chiar și Mititelu din Bănie. Nici mai mult, nici mai puțin, sonor, vocal, cu trâmbițe și surle, a ajuns domnia sa la concluzia că veniturile până la pragul de 4.000 de lei (cât dorește, în euro, domnul primar Nicolae Robu) să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%. Dar văzând că prea e groasă rău, repede s-a răzgândit și a „reevaluat” doamna ministru Olguța Vasilescu, pentru că despre domnia sa era vorba, a ieșit din nou la rampă și a spus că „tărășenia” cu „dublu” se va petrece de-a lungul a vreo patru ani, așa că nu vă bucurați degeaba... Va mai curge apă pe Bega (tot fără vaporetto, deocamdată; unii spuneau că de la 1 aprilie, poate, dar eu unul nu prea am încredere în ziua de întâi aprilie), pe Dâmbovița, pe Jiu, până la dublarea salariilor. Acum domnia sa se teme foarte ca negocierile cu sindicatele să nu-i strice planurile, adică dublarea sau driblarea și să vrea liderii de sindicat o mărire mai mică de salarii, fiindcă, deh, mai avem și din aceștia, iar unii chiar renunță la ele, cum ar fi următorul caz...

După cum am mai scris și, iată, mă văd nevoit să repet, pentru că nu sunt în stare să înțeleagă care e rostul Parlamentului României și de ce i-au trimis alegătorii acolo, bravii noștri aleși recurg la tot felul de subterfugii, la tot felul de populisme ieftine, cum a fost și gestul deputatului de Timiș Marilen Gabriel Pirtea, care cu aceleași surle și trâmbițe ale doamnei Olguța Vasilescu și-a anunțat donarea salariului de aproximativ 5.400 de lei (tot câți euro ar dori domnul Nicolae Robu - și mai au o dorință, comună de data aceasta - șefia partidului!). După cum spuneam într-un articol trecut, domnul deputat Marilen Pirtea, pentru că nu poate sa se audă în Parlament prin inițiative legislative și intervenții salutare pentru țară, face zgomot prin urbe cu donarea salariului... Dar, tot după cum spuneam, donează doar salariul, de 5.400 RON, iar ceea ce se adaugă, adică 4.600 RON suma forfetară pentru locuinţa în București, 1.400 RON, combustibil, 476 RON, suma alocată pentru deplasări în circumscripţia electorală, 616 RON (diurna pe ianuarie; se primeşte 160 RON pe zi de activitate în plen - aia când se doarme sau se votează exportul de cherestea - n.r.), 11.400 RON, suma forfetară pentru activitatea parlamentară (cabinet parlamentar, angajaţi, protocol, alte cheltuieli - suma brută din care se scad și taxele angajatorului - suma netă poate varia între 8.500 și 9.500 RON (dublu de cât și-ar dori domnul Nicolae Robu în euro) acești bănișori care sunt de vreo trei ori mai mulți decât banii pe care, vezi-Doamne, îi donați, rămân să-i cheltuiți, bine mersi. După cum spuneam, e mai bine să vă păstrați banii, chiar să cereți mai mult ca domnul Robu, dar mai întâi să aveți de ce. Mai precis pentru ce. 

Așa că din tot ce fac mai-marii puși peste capetele noastre e greu să deslușești ceva când unul vrea leafă mai mare, altul o dublează, iar cel de-al treilea o donează!

Petru Vasile TOMOIAGĂ