În cursul acestei săptămâni, angajați din penitenciare, din mai multe țări europene, participă la o serie de cursuri, prezentări și vizite. Acestea au loc la Timișoara, având ca scop formarea profesională, dar și găsirea unor soluții de practici ecologice care pot fi implementate în penitenciarele vizate.  

Printre cei implicați în proiect se află și Penitenciarul din Timișoara alături de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

„În cadrul proiectului sunt mai mulți parteneri, din mai multe țări, printre care Administrația Națională a Penitenciarelor din Turcia, Administrația Națională a Penitenciarelor din Portugalia, Penitenciarul din Timișoara și UVT. S-a urmărit dezvoltarea unui program de formare a personalului din penitenciare. Oamenii care sunt incluși în curs au venit aici pentru o săptămână, să participe la un eveniment de formare trans-național, având ca temă administrarea muncii în penitenciare”, a declarat Cristina Busuioc, reprezentant al Penitenciarului din Timișoara.

„Proiectul a avut un început mai greoi, dar ne aflăm chiar la partea de training. UVT a asigurat pentru acest proiect traineri pe domenii specifice. Am avut o prezentare pe ceea ce înseamnă o închisoare ecologică, ce înseamnă conceptul de muncă ecologică la nivel global, prezentări pe care le-a făcut colegul meu, Florin Lobonț, iar eu am venit ca trainer pe ceva mai funcțional de interes pe mediul penitenciar, adică un curs de bazele esențiale ale managementului și ale marketingului. 

Acest proiect încearcă să găsească politici prin care practicile ecologice să facă parte din sistemul penitenciar și să redea ceva comunității și mediului în care funcționează. La noi, cel puțin pentru penitenciarul din Timișoara, avem deja stabilite câteva baze pentru o politică economică, în special în ceea ce privește baza de la Buziaș. Acolo avem deja o fermă care funcționează unde doar trebuie implementate câteva practici și politici ecologice de exemplu de hrănire a animalelor, reutilizarea deșeurilor. Noi încercăm să le dăm o direcție (n.red. deținuților) pentru viitor, pentru momentul în care vor ieși din închisoare. Ei vor putea beneficia de traininguri de specialitate în ceea ce privește ecologia la nivelul practicilor de muncă din Europa, vor practica efectiv această muncă și vor avea o certificare pe practici ecologice”, a declarat lect. dr. Oana Barbu, din cadrul UVT.

Programul este intitulat „Ecological Economics in Prison Work Administration”, este finanțat de Uniunea Europeană și va cuprinde alte vizite de acest fel în celelalte țări implicate.

Ioana NICOLESCU