Motivul pentru care PSD  s-a abținut de la votul privind asocierea cu echipa de fotbal

Luni dimineața, pe rolul Tribunalului Timiș a avut loc o nouă înfățișare în procesul care vizează finanțarea echipei de fotbal Politehnica Timișoara în perioada cu cele mai bune rezultate din istoria clubului – 2008-2010.

De data aceasta, audiați în calitate de martor au fost trei consilieri locali din acea perioadă: Traian Stoia, Constantin Catană și Anton Iuhasz (Lelica Crișan și Alfred Simonis nu s-au prezentat, ei urmând să fie aduși cu mandat de aducere la următorul termen). Dacă Anton Iuhasz (avocat de meserie, fost consilier local liberal) și Constantin Catană (fost consilier țărănist) au povestit cum s-a ajuns la asociere, subliniind legalitatea acesteia, fostul viceprimar Traian Stoia, la data asocierii consilier local, a declarat că el a fost împotriva acesteia întrucât considera că nu este legal să se acorde bani publici unei persoane juridice de drept privat – aceasta cu toate că șefa departamenului juridic al Curții de Conturi, Verginia Vedinaș, a afirmat la precedentul termen că este perfect legal și la latitudinea autorităților locale să finanțeze inclusiv persoane juridice de drept privat. Într-adevăr, la momentul asocierii, în 2008, consilierii locali ai PSD s-au abținut de la vot, cu excepția Eugeniei Tonenchi, care a votat pentru asociere. Surpriza a venit însă în momentul în care unul dintre avocații apărării a scos la iveală niște documente din 2011, de după încheierea contractului de asociere, prin care tocmai Traian Stoia avea inițiativa unei noi hotărâri de Consiliu Local privind (culmea!)... asocierea Consiliului Local Timișoara și a Consiliului Județean Timiș cu echipa patronată de Marian Iancu pentru salvarea echipei de fotbal din „situația dezastruoasă din punct de vedere financiar”. Altfel spus, în 2011 nu ar mai fi fost nici o problemă finanțarea unei entități juridice de drept privat; mai mult decât atât, chiar, se propunea încheierea unui contract de asociere în participațiune într-o perioadă în care nu se mai punea sub nici o formă problema rezultatelor sportive. 

Proiectul inițiat de Traian Stoia a intrat pe ordinea de zi a plenului de Consiliu Local din luna decembrie 2011, fiind retras de inițiator, după care, tot la cererea lui Traian Stoia, a intrat din nou în plen în luna martie 2012, nefiind însă votat de consilierii locali. Acest lucru dovedește faptul că, de fapt, reprezentanții PSD doreau, la rândul lor, o asociere cu clubul patronat de Marian Iancu, dar nu în forma gândită ca fiind legală de reprezentanții serviciului juridic din cadrul primăriei și de cei din comisia de negociere a asocierii cu Politehnica Timișoara, ci sub forma unei asocieri în participațiune cu un club care a ajuns să aibă mari probleme financiare după retrogradarea în liga secundă a Campionatului României. Traian Stoia, deși inițial nu și-a adus aminte despre propunerea pe care a făcut-o în 2011 și 2012, privind documentele puse la dispoziție și-a asumat-o, susținând că „niciodată nu a pus la îndoială necesitatea finanțării fotbalului de performanță”.

Următorul termen stabilit de instanță pentru acest proces este pentru 17 martie 2017, când va continua audierea de martori.

Delia GRIGORE