Ceasul floral din zona centrală a municipiului Timișoara ar putea fi reamenajat în cursul acestui an. Orologiul din spațiul verde reprezenta cu ani în urmă un obiectiv apreciat și admirat de turiști sau simpli trecători. Momentan el se află însă într-o stare destul de avansată de degradare, mecanismul este defect, iar pereții postamentului sunt mâzgăliți cu inscripții colorate. 

Municipalitatea afirmă că dorește reamenajarea ansamblului decorativ și repunerea în funcțiune a mecanismului, iar în cursul acestei săptămâni au fost luate primele măsuri în acest sens. Astfel, s-a hotărât trecerea acestuia din patrimoniul S.C. Horticultura, firmă al cărui acționar este Consiliul Local, în patrimoniul Primăriei Municipiului Timișoara.

Edilul Timișoarei a afirmat că măsura a fost luată deoarece firma în a cărei posesie se afla „nu a avut capacitatea să se ocupe de el și a fost o eroare sa se dea ceasul către societatea Horticultura”.

„Vrem să reabilităm ceasul floral care într-o vreme era unul din lucrurile cu care orașul nostru se mândrea și pentru asta l-am scos din patrimoniul S.C. Horticultura și l-am trecut în patrimoniul municipiului. Așadar, pe bani de la bugetul local vom putea angaja o firmă care să pună în funcțiune și apoi să asigure service-ul pentru acest ceas. Se impun, din câte se pare, și lucrări de consolidare. Nu vă pot spune acum la nivel de detaliu tot ce se va face pentru că în primul rând trebuie o expertiză”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

Deocamdată nu se știe când ar putea începe lucrările, dar reprezentanții primăriei afirmă că ceasul ar putea fi reamenajat până la finele acestui an. Durata lucrărilor depinde de factori precum durata procedurilor de achiziție și gradul de complexitate al reamenajării. 

„Depinde cum avansează procedurile de achiziție. Eu sper ca spre sfârșitul anului să fie gata. Mai repede nu e realist să afirmăm că îl vom termina, dacă se impun lucrări de consolidare. Dacă facem numai lucrări la suprafață, de amenajare, sigur va merge mai repede”, a concluzionat Nicolae Robu. 

Ioana NICOLESCU