Linia de tramvai din Calea Șagului, în așteptarea unui nou proiect

Finalizarea lucrării de prelungire a liniei de tramvai până în sudul orașului, pe Calea Șagului, este momentan blocată de demersuri birocratice. În calea liniei se află stația de măsurare a calității aerului, care trebuia să fie mutată, conform proiectului Primăriei Municipiului Timișoara. Cu toate că autoritățile locale au anunțat încă de anul trecut primirea avizelor favorabile în acest sens, stația se află tot în același loc. Motivul este interpretarea greșită a aprobării venite din partea Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, care prevedea necesitatea unui proiect mai amplu decât cel existent.

 „Avizul de la Ministerul Mediului este favorabil, după cum am afirmat, cu o condiționare, despre care eu nu am știut. Mai bine zis, nu am știut care e accepțiunea aspra acelei condiționări. Direcția Tehnică a considerat că ceea ce s-a întâmplat acolo, cu prelungirea liniei, cu un sens giratoriu, cu amenajările făcute, reprezintă suficient pentru a se raporta că acea condiție de la Ministerul Mediului este îndeplinită. 

Agenția de Mediu Timiș nu ne-a acordat avizul să facem mutarea și ca să mă lămuresc și eu, pentru că eram total contrariat, am invitat-o pe doamna directoare la o discuție. În acea discuție am văzut că de fapt Ministerul Mediului a cerut să facem dovada că avem un proiect de anvergură mai mare, cu impact asupra mediului în toată acea zonă. Abia când vom face această dovadă vom putea obține avizul. 

(…) Trebuie să recunosc că Agenția de Mediu are dreptate. Este scris clar că trebuie un proiect mai amplu. Iar cât am vrut să facem noi într-o primă etapă, nu reprezintă un proiect amplu.”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

Astfel, pentru mutarea stației de măsurare a calității aerului și finalizarea lucrărilor de prelungire a liniei de tramvai, este necesară întocmirea unui nou proiect. Reprezentanți ai Primăriei afirmă că un astfel de proiect există deja, însă doar la stadiul de concept. Materializarea acestuia depinde de adoptarea bugetului local, pentru alocarea de fonduri.

„Noi avem de fapt idei să facem acest lucru, dar nu avem un proiect deja aprobat. O să conexăm linia șapte și, în timp, linia nouă; o să refacem asfaltul încât să se circule mai bine și fără poluare până la granița municipiului; vom amenaja piste de biciclete și alei pietonale pentru cei ce doresc să meargă la plimbare sau să meargă până în satele vecine din zonă ca pieton. Cam aceștia sunt parametri acelui proiect mai amplu.

Deocamdată Agenția de Mediu nu se mulțumește cu ce avem noi în minte să facem. Când vom avea adoptat bugetul, se va vedea că treaba e serioasă, că am alocat și bani pentru toate aceste amenajări și din acel moment mă aștept să primim aprobarea de mutare efectivă”, a adăugat Nicolae Robu.

Ioana NICOLESCU