Uniunea Arhitecților din România Filiala Timiș și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș prezintă expoziția „Arhitectul Ștefan Balș (1902-1994)”, realizată de Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul ciclului de proiecte culturale „Restauratori români”, finanțat de Uniunea Arhitecților din România, din fondul „Timbrul Arhitecturii”.

Ciclul de expoziții din cadrul proiectului a fost deschis, la Casa Artelor din Timișoara, anul trecut, la începutul lunii septembrie, prima expoziție aducând în prim-plan activitatea arhitecților Ion D. Traianescu și Horia Teodoru. 

„Restauratori români” își propune să evoce și să aducă în actualitate opera înaintașilor arhitecți care au activat în domeniul restaurării monumentelor istorice în cadrul Comisiunii Monumentelor Istorice și a Direcției Monumentelor Istorice.

În prezența doamnei arhitect Anca Filip, coordonator al proiectelor culturale, la Galeria „Pygmalion”, a fost vernisată expoziția dedicată arhitectului Ștefan Balș, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școlii naționale de restaurare, arhitectul care și-a dedicat mai mult de 60 ani din viață cercetării și restaurării monumentelor istorice. Ștefan Balș provine din două familii cu rădăcini istorice în România, familia Balș (familie de boieri și domnitori moldoveni) și familia Manu (familie de boieri munteni), este nepotul lui George Balș, cunoscut pentru volumele dedicate arhitecturii moldovenești din perioada lui Ștefan cel Mare.

Ștefan Balș a început seria restaurărilor de referință ale Comisiei Monumentelor Istorice cu lucrări foarte importante, cum ar fi restaurarea Mănăstirii Neamț, restaurarea bisericii Kretzulescu, a bisericii domnești din Piatra Neamț „Sf. Ioan” etc. Printre monumentele istorice restaurate de arh. Ștefan Balș amintim Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, mănăstirea Brebu, mănăstirea Radu Vodă, Cetatea Neamțului etc. Toate aceste realizări de păstrare, aproape nealterată, a patrimoniului național pot fi admirate pe simezele galeriei Pygmalion, până în data de 1 martie 2017.

Pentru realizarea acestei expoziții, organizatori au utilizat materialele de arhivă dar și materialele documentare aflate în Biblioteca Institutului Național al Patrimoniului, toate documentele fiind scanate, digitalizate, rezultatul fiind publicarea lor pe un DVD și pe site-ul stefanbals.ro. Cu ocazia vernisajului expoziției, DVD-ul  a fost distribuit invitaților. 

Cornel SERACIN