Declarație fără echivoc a șefei departamentului juridic a Curții de Conturi

În plin scandal privind  necesitatea dezincriminării abuzului în serviciu, procesul care are la bază tocmai abuzul în serviciu al unor funcționari din Primăria Timișoara, acuzați că au dus la îndeplinire hotărîrea de Consiliu Local privind asocierea dintre Consiliul Local Timișoara și echipa de fotbal Politehnica Timișoara în vederea susținerii financiare a activității sportive a avut, la începutul acestei săptămâni, un nou termen. Probabil cel mai așteptat termen, de altfel, dat fiind faptul că de data aceasta a fost audiată ca martor doamna prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, șefa Departamentului Juridic național al Curții De Conturi.

De ce era momentul atât de așteptat? Întrucât întregul dosar este construit ca urmare a unui raport al Curții de Conturi Timișoara, raport efectuat la mai bine de un an după încheierea contractului de asociere, prin care se dispune reanalizarea asocierii din punct de vedere a legalității. Această cerință a Curții de Conturi Timișoara este cel puțin bizară, dat fiind faptul că auditorii instituției au efectuat verificări în fiecare an din cei trei ai asocierii asupra executării contractului, fiecare dintre cele trei rapoarte anterioare constatând că asocierea a fost făcută legal. Mai mult decât atât, pentru raportul din 2012 s-au solicitat două puncte de vedere departamentului juridic de la nivel central al Curții de Conturi. Prima solicitare  viza legalitatea asocierii, răspunsul departamentului juridic fiind că asocierea este legală, iar a doua solicitare vizavi de acordarea unui aviz pentru sesizarea organelor de cercetare penală în cazul asocierii, departamentul juridic neacordând acest aviz întrucât – ați ghicit – asocierea era legală. Cu toate acestea, auditorii de la Timișoara au trecut peste concluziile celor trei audituri anterioare, au trecut și peste punctul de vedere și avizul juridic de la București, nu au ținut cont de expertizele efectuate în dosar și au mers înainte cu niște concluzii absurde, preluate apoi și multiplicate de un procuror DNA care a și părăsit, între timp, instituția din cauza unor grave probleme de comportament.

Declarațiile date de dna Vedinaș în calitate de martor în fața Tribunalului Timișoara au fost fără nici un echivoc: asocierea Consiliului Local Timișoara cu Politehnica Timișoara a fost perfect legală. „Am dat două note legate de această asociere, la solicitarea colegilor auditori din Timișoara; îmi mențin opiniile exprimate în acele note, asocierea a fost făcută perfect legal. Din punctul de vedere al legii, Consiliul Local este cel care are putere de decizie la nivel local și, de asemenea, este și obligat să susțină activitățile sportive. Conform principiului autonomiei locale, Consiliul Local este singurul care decide, iar Primăria execută deciziile acestuia vizavi de ce sporturi sunt susținute și cum. Legea permite inclusiv finanțarea cluburilor sportive de drept privat, indiferent de forma de organizare a acestora (SRL, SA ș.a.m.d.) - există numeroase cazuri de asociere de acest gen la nivel național”, a declarat în fața instanței doamna Vedinaș. Întrebată fiind cum a fost posibil ca auditorii Curții de Conturi Timișoara să ia o decizie diferită de cele trei decizii anterioare și să treacă peste punctul de vedere al departamentului juridic de la București, doamna Vedianș a afirmat că „auditorii de la nivelul camerelor de conturi județene se bucură de independență în ceea ce privește auditurile pe care le efectuează. În auditurile lor, de regulă, ei țin cont de punctele de vedere ale departamentului juridic și de deciziile plenului curții de conturi. Nu știu de ce la trei controale s-a zis că asocierea este legală și la al patrulea că nu ar fi, poate depinde de tematica controlului. Ce pot să spun este faptul că noi, la departamentul juridic, pe baza actelor puse la dispoziție de colegii din Timiș, am apreciat că nu sunt constituite elementele unei infracțiuni de natură penală, nici în ceea ce privește asocierea, nici în ceea ce privește execuția contractului (plățile către club și documentele aduse de club pentru justificarea banilor)”. Mai mult decât atât, întrebată de ce crede că s-a început urmărirea penală în acest caz, Verginia Vedinaș a zis că „nu știu cum gândește un procuror. Noi, la departamentul juridic, nu avem procurori, avem 30 de specialiști și experți. Părerea acestora, pe care mi-am asumat-o sub semnătură, a fost că totul este legal. Nu știu cum gândește un procuror în astfel de situații”. 

La finalul depoziției dnei Vedinaș, fostul primar Gheorghe Ciuhandu  - acuzat de abuz în serviciu pentru că a semnat contractul de asociere aprobat de Consiliul Local – a întrebat dacă, în cazul în care nu ar fi semnat acel contract, nu ar fi comis un abuz. Răspunsul expertei a fost simplu: „Consiliul Local decide, primarul execută!”.

Veriginia Vedinaș este Doctor în Drept, titlu acordat de Universitatea Bucureşti (1998) şi doctor în Filosofie, titlu acordat de Universitatea Bucureşti (2005); profesor universitar, conducător de doctorat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept. Absolventă de specializări post-universitare în Luxemburg, Elveţia, Grecia. În trecut a deţinut funcţia de Secretar de Stat, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, director general adjunct al Institutului Naţional de Administraţie. Uniunea Juriştilor din România i-a decernat în anul 2007 premiul Uniunii Juriştilor pentru lucrarea „Deontologia vieţii publice”, iar în 2008 i-a acordat diploma de excelenţă pentru colaborarea la lucrarea „Constituţia României, comentariu pe articole”.

Depoziția șefei Departamentului Juridic al Curții de Conturi a desființat, practic, întreg rechizitoriul întocmit în acest caz. Procesul continuă, însă, în 27 februarie, cu audierea altor martori, foști consilieri locali.

Flavius BONCEA

P.S. 1 – Aflu că, la o conferință de presă, întrebat fiind de ordonanața privind dezincriminarea abuzului în serviciu și de cum i-ar ajuta ea pe inculpații în dosarul Poli, primarul Nicolae Robu și-ar fi exprimat încrederea că funcționarii în acest caz sunt nevionovați și că își vor dovedi nevinovăția. Rămâne un mare semn de întrebare de ce, în aceste condiții, primarul a constituit în nume personal Consiliul Local ca parte civilă în acest dosar – decizie nu doar abuzivă ci și, după cum se pare, contrară propriilor sale convingeri.

P.S. 2 – Tot legat de actualul primar, care dorește modificarea legii astfel încât să poată susține fără posibilități de interpretare echipa de fotbal. În perioada 2008-2010, stadionul la Timișoara era plin meci de meci, sute de timișoreni mergând alături de echipă și în deplasări. Acum, la ultimul meci jucat de ACS Poli în  Liga 1 (e drept, în deplasare), s-au vândut 4 (patru!) bilete. Care  este raționamentul pe care ar trebui să susții financiar existența acestor echipe?