Parcările sunt o problemă reală cu care Timișoara se confruntă de o lungă perioadă de timp. Intenția municipalității de a construi o parcare în zona centrală a orașului a fost exprimată de nenumărate ori, însă deocamdată aceasta rămâne la stadiul de proiect. Principalul motiv, conform reprezentanților primăriei, îl reprezintă lipsa unui spațiu adecvat unei astfel de investiții. Aceștia afirmă însă că se iau măsuri pentru o soluție alternativă, care ar putea diminua problema parcărilor centrale.

Este vorba de parcările inteligente, pe modelul celei deja existente la Modex. Folosind o aplicație instalată pe telefonul mobil, șoferii pot afla în timp real dacă există sau nu locuri libere în respectiva parcare. 

Următoarele parcări aflate pe lista primăriei pentru modernizare sunt parcarea Hotelului Central și cea din zona Bulevardului Brătianu, pentru care se vor aloca bani de la bugetul  local. Proiectele ar urma să fie finalizate în cursul acestui an.

„Avem o astfel de parcare, vrem să extindem conceptul. Anul acesta îl vom extinde și la parcarea de la Central și în zona centrală în general, să nu se învârtă omul, să aglomereze degeaba traficul și să-și consume timpul, să consume carburant, să polueze, să se enerveze că s-a dus degeaba și nu găsește loc. Atunci va ști clar unde nu are rost să se ducă pentru că nu sunt locuri și unde sunt locuri libere. Tot ce avem în zona centrală va ajunge să fie gestionat inteligent, exact în maniera în care am văzut că este gestionată parcarea de la Modex. 

Dacă licitațiile vor merge bine, până la sfârșitul anului vom avea aceste parcări inteligente, o să alocăm bani pentru asta”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara. 

Parcările inteligente vor fi realizate în funcție de propunerea firmei câștigătoare a licitației. 

„E posibil să se meargă pe un alt principiu, nu neapărat cu senzori în asfalt. Firma care vine la licitație poate să vină cu ce soluție dorește, noi nu impunem o soluție anume. Se poate veni cu camere video, iar pe baza imaginilor transmise de camere, în sistem informatic să se facă o analiză și să se stabilească unde sunt locuri libere și câte sunt.”, a adăugat Nicolae Robu.

Ioana NICOLESCU