Istoric

 

În conformitate cu   Legea 303/03.12.2008, sălile şi grădinile de spectacol  cinematografic situate în Municipiul Timişoara prevăzute în anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005, au trecut din domeniul privat al statului şi din administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film” în domeniul public al Municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Cinematografele urmau să fie preluate pe baza unui protocol încheiat între primar şi reprezentantul mandatat de către conducerea RADEF „România Film”, urmând ca protocolul încheiat să fie asumat de  Consiliul Local al Municipiului Timişoara.

La începutul anului 2009, primarul (pe atunci) Gheorghe Ciuhandu a adus la cunoștința RADEF că asupra cinematografelor din Timişoara a fost intabulat dreptul de proprietate publică a Municipiului Timişoara, precum şi demararea procedurilor de predare - primire a cinematografelor. Răspunsul RADEF vine în luna august a anului 2009, printr-o adresă în care consideră că înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate publică a Municipiului Timişoara asupra cinematografelor trebuia să se realizeze după momentul încheierii protocoalelor de predare-primire şi asumarea acestora printr-o hotărâre a consiliului local, fapt pentru care îşi rezervă dreptul de a trece la promovarea tuturor căilor legale pentru constestarea înscrisurilor în cartea funciară. Prin aceeaşi adresă se aduce la cunoştinţa municipalității că s-au făcut demersuri la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional pentru prorogarea termenului de predare, precum şi posibilitatea reală a schimbării cadrului legislativ. 

La începutul lunii septembrie a anului 2009, Primăria răspunde adresei RADEF, solicitând   un nou termen de predare. Totodată, se cere și punctul de vedere al Ministerului Culturii asupra problemei. Neprimindu-se nici un răspuns (nici din partea RADEF, nici din partea ministerului), primarul Ciuhandu a decis acţionarea în instanţă a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film” - Bucureşti pentru obligarea la încheierea protocolului de predare primire a sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic situate în Municipiul Timişoara prevăzute în anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005, pe calea ordonanţei preşedinţiale, fiind în acest sens deschise acțiunile dosar PMT 123/2010, dosar Tribunalul Timiş nr. 125/20/2010.

 

Totul era să fie distrus de premierul Emil Boc

 

De fapt, problema cea mai mare era că RADEF - instituție de stat de factură comunistă -, după ce că nu a investit nimic în cinematografe, lăsându-le, practic, să se dărâme, nu a vrut să abandoneze proprietățile, numai bune pentru diverse speculații care oricum nu aveau legătură cu filmul, ci mai mult cu afacerile imobiliare. Procesele Primăriei Timișoara cu RADEF erau în curs, când, la 25 mai 2011, guvernul condus de Emil Boc vine cu o ordonanţă de urgenţă prin care anulează Legea 303 și prin care, practic, se revine la situaţia anterioară anului 2008. Din fericire, ordonanța a fost respinsă de Senat și de Camera Deputaților, care nu au dat crezare justificării RADEF conform căreia este nevoie de toate spațiile întrucât... producţia naţională de film a crescut cu 31% şi a obţinut cu 62 mai multe premii. 

 

Victorie după cinci ani

 

Procesele au continuat mai bine de cinci ani. De la Tribunalul Timiș s-a ajuns la Curtea de Apel, de la Curtea de Apel s-a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta, la data de 20 ianuarie 2017, a decis definitiv și irevocabil păstrarea sentinței Curții de Apel Timișoara prin care RADEF este obligată să predea Primăriei Timișoara șapte cinematografe - sălile de spectacol, împreună cu, unde este cazul, grădinile de vară conexe -, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. 

Cele șapte cinematografe sunt:

1. Cinematograful Dacia – str. Zborului nr. 7

2. Cinematograful Timiş – Piața Victoriei nr. 7

3. Cinematograful Victoria – str. Ciprian Porumbescu nr. 2

4. Cinematograful Arta (cu grădină de vară) – str. Iancu Văcărescu nr. 18

5. Cinematograful Unirea – str. Mureş nr. 3

6. Cinematograful Fratelia – str. Izlaz nr. 40

7. Cinematograful Freidorf – str. Andreescu nr. 97. 

Este vorba de spații mari, spații importante situate în zone favorabile din oraș și care, intrând în patrimoniul municipalității, pot fi exploatate la adevărata lor valoare. În cazul în care RADEF refuză și acum încheierea protocolului de predare primire, hotărârea instanţei va ţine loc de protocol.

În ceea ce privește Cinematograful Studio, acesta a ajuns printr-o șmecherie în proprietate privată, dar, ca urmare a demersurilor municipalității timișorene, a fost readus în patrimoniul statului. Teoretic și acest cinematograf ar trebui predat municipalității, însă este posibil ca aici cei de la RADEF să tergiverseze lucrurile printr-un nou proces.

 

Reacția primarului Nicolae Robu

 

Reacția municipalității timișorene la aflarea câștigării, după mai bine de opt ani, a procesului privind cinematografele a venit, cum era de așteptat, pe pagina de facebook a primarului Nicolae Robu:

„Așadar, bilanțul administrației Robu în ceea ce privește patrimoniul orașului este:

a. 11 (unsprezece) clădiri readuse în patrimoniu, din care 3 clădiri spitalicești și 8 cinematografe

b. 0 (zero) clădiri pierdute (!!!)

Dacă apreciați cele de mai sus, clicuiți Like și Share. Dacă nu apreciați, clicuiți doar Share”.

Flavius BONCEA