S-a aprobat mărirea fondului pentru burse și gratuitate la transportul feroviar

 

Guvernul României a  aprobat o ordonanță de urgență prin care studenții vor beneficia de burse lunare mărite și de transport feroviar gratuit. Decizia a fost luată ca urmare a demersurilor făcute de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). 

Astfel, conform Ordonanței de Urgență nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal bugetare, precum și pentru modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 16/06.01.2017, fondul pentru bursele studenților crește de la 83 de lei la 201 lei/student bugetat/lună. Această măsură va duce fie la creșterea numărului de burse acordate studenților, fie la creșterea valorii burselor, în funcție de deciziile luate de universități. Modificarea va fi vizibilă în conturile studenților cel târziu din semestrul al doilea al anului universitar în curs. 

„Este un moment istoric pentru studenți. Apreciem faptul că noul Guvern al României își respectă asumările din campania electorală și sperăm că acest lucru să se întâmple și de acum încolo. De asemenea, considerăm că această creștere a fondului de burse ar trebui să se reflecte în principal în bursele sociale și că acest guvern își va asuma și revizuirea Hotărârii de Guvern care reglementează acordarea burselor”, a declarat Vlad D. Cherecheș, președinte al ANOSR. 

 

Călătoriile gratuite cu trenul vor intra în vigoare cât de curând 

 

În ceea ce privește gratuitatea la transportul feroviar, reprezentanți ai ANOSR s-au întâlnit miercuri, 11 ianuarie, cu ministrul transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Social, Gabriel Petrea și reprezentanți ai Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători pentru a stabili normele de aplicare ale acestei facilități. Conform ANOSR, va mai dura cel puțin încă două săptămâni până ce gratuitatea va putea fi acordată efectiv studenților.

„ANOSR se luptă de mai bine de un an pentru a obține mai multe facilități pentru studenți în ceea ce privește transportul feroviar. Am avut discuții interminabile cu reprezentanții Guvernului Cioloș tot anul trecut, am primit asumări publice, dar nu s-a concretizat nimic. Mereu demersurile s-au blocat în hățișuri birocratice. Având în vedere că problema persista, iar studenții încă nu aveau cupoane de călătorie pentru anul 2017, am contactat reprezentanții noului guvern încă din prima zi de mandat și le-am explicat că această problemă trebuie soluționată de urgență. Astfel, decizia s-a luat în prima ședință de guvern care a urmat. Fiind luată în grabă, totuși, prevederea nu are nici norme, nici termen de aplicare. Astfel, studenții trebuie să mai aștepte un timp până când vor beneficia de această facilitate. ANOSR va monitoriza demersurile pe care Ministerul Transporturilor le va face în acest sens și va insista ca problema să fie soluționată cât mai curând”, a mai spus președintele ANOSR.

Cu toate că s-a propus ca gratuitatea să fie acordată pe baza carnetului de student, fără alte documente suplimentare, reprezentanții CFR Călători au considerat necesară în continuare, din motive de securitate, utilizarea legitimațiilor de transport.

În ceea ce privește călătoriile la cușetă, studenții vor fi nevoiți să achiziționeze doar suplimentul special de călătorie. 

De asemenea, studenții din anii terminali vor beneficia de transport gratuit cu trenul până la data de 30 septembrie a anului în care au finalizat studiile, chiar dacă au susținut și promovat anterior acestei date examenele finale. 

Ioana NICOLESCU