Consiliul Județean Timiș (CJT) nu a reușit să depună proiectul pentru accesarea de fonduri europene privind reabilitarea Castelului Huniade. Documentația trebuia depusă până la sfârșitul lunii noiembrie, dar lipsa unei expertize pe lucrările anterioare a fost motivul pentru care s-a pierdut și această șansă. Suma pe care CJT putea să o acceseze era de 5 milioane de euro. 

Castelul Huniade se află în lucrări de reconsolidare încă din anul 2006, iar ultimul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor a fost 17 decembrie. Chiar dacă lucrările au fost încheiate la timp, conform constructorului, nu s-a reușit întocmirea verificărilor privind documentația și lucrările realizate. 

„Săptămâna trecută am fost notificați de către constructori privind finalizarea lucrărilor. În consecință a fost convocată comisia de recepție, s-au întrunit vineri, săptămâna trecută, din câte am înțeles a lipsit reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții și trebuie reluată procedura. Au anunțat următorul termen în data de 20 ianuarie. Ca să se verifice pe de-o parte lucrările executate, iar pe de altă parte întreaga documentație aferentă. Trebuie verificat efectiv în fapt în ce măsură au fost închise toate procedurile”, a declarat Roxana Iliescu, vicepreședinte CJT. 

Reprezentanți CJT afirmă că proiectul se va realiza, dar numai după întocmirea și finalizarea tuturor procedurilor legale. 

„Nu am renunțat nici de departe la acest proiect, doar că trebuie realizată o întreagă documentație pentru că nu te duci doar cu proiectul efectiv scris. S-a început lucrul la proiectul pentru accesarea de fonduri europene, doar că acest proiect trebuie depus odată cu DALI și cu o expertiză care trebuie făcută la castel. Până nu tragem linie și vedem care este situația exactă privitoare la îndeplinirea tuturor obligațiilor contractuale pe care le au fiecare dintre ei, atât proiectantul, cât și constructorul, nu puteam avea aceste documente finalizate”, a mai adăugat Roxana Iliescu.

Pe de altă parte, președintele CJT afirmă că își asumă faptul că nu s-a depus acest proiect, deoarece nu reprezenta decizia potrivită la momentul de față. El mai afirmă că dacă este cazul ca cineva să fie tras la răspundere pentru situația muzeului, acest lucru nu trebuie împiedicat de graba de a accesa fonduri europene.

„Această telenovelă legată de Muzeul «Banatului» eu sper să se încheie în perioada imediat următoare, având în vedere că s-au terminat lucrările, să se facă recepția. Vă spun că nu am fost de acord, și îmi asum acest lucru, să depunem proiecte doar de dragul de a le depune așa cum s-a întâmplat în trecut și până la urmă nu au devenit eligibile din cauză că nu s-au terminat anumite lucrări. Mai mult decât atât, această telenovelă de zece ani legată de Muzeul «Banatului» cred că trebuie să aibă un sfârșit. Sfârșitul însemna această recepție. Eu nu vreau să nu accesăm fonduri europene, dimpotrivă. Sunt un adept al acestei modalități de a atrage bani, dar nu cu orice risc. Dacă s-au făcut lucruri în acești zece ani pentru care unii trebuie să răspundă, nu o să scape și îmi asum lucrul acesta, din cauză că noi suntem pe repede-înainte acum și trebuie să semnăm niște acte ca să accesăm niște fonduri europene. Se clarifică această situație, iar dacă sunt toate actele și totul e în regulă, mergem mai departe. Dar nu să folosească dorința noastră de a depune proiectul pentru a ascunde anumite lucruri care se vor a fi ascunse”, a declarat Sorin Grindeanu, președinte CJT.

În continuare posibilitatea de a accesa bani pe fondurile europene pentru această lucrare sunt relativ reduse. Termenul de depunere a documentației ar putea fi prelungit numai în cazul în care nu s-a reușit accesarea fondurilor disponibile alocate axei de patrimoniu. 

Ioana NICOLESCU