Sâmbătă și duminică, 8 și 9 martie, la Ghiroda se va desfășura cea de-a patra ediție a Târgului Apicol Internațional de Primăvară Ghiroda-Timișoara. În acest an, peste o sută de producători şi expozanţi din domeniul apicol vor participa la eveniment, fiind așteptați și câteva mii de vizitatori.
Târgul are loc la Căminul Cultural din Ghiroda şi este organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, Filiala Judeţeană Timiş, în parteneriat cu Primăria Comunei Ghiroda.
Vor fi prezentate materiale folosite de crescătorii de albine, precum şi produse apicole de calitate, diverse sortimente de miere, produse bio, uleiuri naturale, siropuri din plante şi produse cosmetice. Astfel, cei care vizitează târgul au posibilitatea să achiziționeze produse apicole direct de la cei care le produc.
Apicultorii vor avea la dispoziţie informaţii ultile din domeniu, noutăţi din lumea apicolă, consultanţă, utilaje, ambalaje, medicamente de uz veterinar, consumabile. Târgul vizează şi schimburile de experienţă, având invitaţi din
Serbia, Ungaria, Germania, Slovacia, Croaţia, Bosnia-
Herţegovina, alături de numeroşi apicultori din ţară.
„Aflat la a patra ediţie, târgul este în creştere, ceea ce ne-am şi dorit. De la an la an, a crescut numărul firmelor participante şi al vizitatorilor. De când se organizează acest târg, şi numărul apicultorilor din comuna Ghiroda a crescut”, a declarat Dorel Cădariu, primarul comunei Ghiroda, el însuşi apicultor. Edilul a fost cel care a avut ideea organizării unui astfel de târg, care se alătură Festivalului Vânătorilor, la capitolul evenimente care au ca scop promovarea comunei Ghiroda.
Conform inginerului Casian Brebu, Filiala Timiş a Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România are peste 900 de membri, cu peste 40.000 de familii de albine. Unul dintre aceşti apicultori implicaţi în organizarea târgului de la Ghiroda este Ioan Bobescu, cel care intenționează să deschidă un muzeu apicol în localitatea Șuștra.
El a fost și cel care a tras un semnal de alarmă cu privire la acest domeniu, dar a și invitat timișenii să vină la Ghiroda, sâmbătă și duminică: „Albinele sunt într-un foarte mare pericol. Nu mai pot trăi fără îngrijirea oamenilor. Suntem datori să susţinem apicultura. Aş invita la acest târg apicol şi consumatorii. Vor putea constata ce minunăţie de produse apicole există. Prin prezenţa unor astfel de târguri în Timiș, avem ce nu au alte judeţe din ţară şi ne mândrim cu asta”, a afirmar Ioan Bobescu.
Apicultura este un domeniu în care Uniunea Europeană acordă sprijin financiar, iar acest lucru a început să se reflecte pozitiv și în România. Numărul apicultorilor a început să crească la noi în țară, însă, România mai are mult până să reintre în topul mondial în domeniu. Înainte de 1990, ţara noastră era în primele 3 locuri la calitatea mierii produse şi în primele 10 la cantitate. Organizatorii târgului de la
Ghiroda vor ca prin astfel de evenimente să stârnească şi interesul tinerilor pentru acest gen de afacere.
Chiar dacă se lovesc de numeroase piedici birocratice şi de aşa-zişi apicultori care nu respectă normele de calitate, apicultorii oneşti şi pasionaţi susţin că albinele pot aduce beneficii atât în domeniul financiar, cât şi pentru sănătatea celor care se ocupă de creşterea lor.
În acest moment, potrivit statisticilor, un procent îngrijorător, 80-90%, din mierea pe care o cumpărăm din magazine nu este una adevărată sau conține miere adevărată într-o calitate infimă. În aceste condiții, cel mai bine este ca producătorii să aibă un contact direct cu consumatorii. Iar acest lucru îl puteți face și dumneavoastră, sâmbătă și duminică, la Ghiroda.

Programul târgului

Sâmbătă, 8 martie

10-11 - Deschiderea
11-12 - Sesiunea 1 - Duşan Vorgic - Apicultor - Serbia
12-13 - Sesiunea 2 - Şef lucrări dr. ing. Silvia Pătruică, USAMVB Timişoara
13-14 - Sesiunea 3 - Ioan Bobescu - Apicultor
11-19 - Vizitarea Târgului
19-24 - Masa festivă

Duminică, 9 martie

10-11 - Sesiunea 4 - Cristian Raica - Apicultor
11-12 - Sesiunea 5 - dr. ing. Alin Jivan - Apicultor
16 - Închiderea Târgului Apicol

Concurs de degustat miere - sâmbătă, 11-14
Concurs fotografii şi picturi inedite – sâmbătă, ora 8 - prezentarea lucrărilor; duminică, ora 12 - premierea
Extragerea biletelor câştigătoare la tombolă
duminică, ora 12 - premierea
Andreea VASILESCU