Povestea e veche, deja. Pe scurt: Primăria Timișoara a vrut să scoată piatra cubică de pe vreo 14 străzi din Timișoara. Cică, îi trebuia pentru Piața Unirii. Între timp, Piața Unirii s-a finalizat fără să fie scoasă vreo piatră cubică dintr-un perimetru care are farmecul lui așa cum este. După care a început, totuși, să se scoată și piatra cubică. Fără nici un fel de autorizație. 

Problema a apărut în momentul în care primăria a încercat să rezolve problema autorizației. Printre alte avize, era necesar și unul de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Care, la solicitarea Primăriei pentru proiectul „Modernizarea străzilor din piatră cubică din Municipiul Timișoara”, a răspuns așa: „Decide respingerea solicitării acordului de mediu”, deoarece „conform constatărilor efectuate pe teren și consemnate în procesul verbal de verificare a amplasamentului (...) rezultă că lucrările de construcții aferente obiectivului (...) au fost demarate”. Conform legii, „evaluarea impactului asupra mediului nu poate fi efectuată după ce lucrările de investiție au fost demarate sau proiectele au fost realizate”.

Primăria Timișoara a atacat în instanță decizia APM Timiș. Răspunsul a venit la ședința din 31 octombrie 2016 a Tribunalului Timiș, care prin Hotărârea cu numărul 2217 a decis: „RESPINGE ACȚIUNEA” Primăriei de anulare a actului administrativ al Agenției de Protecția Mediului. 

Moment din care revin în atenție niște întrebări pe care, la vremea lor, le-am mai pus: cum se va face revenirea la starea de legalitate în ceea ce privește străzile pietruite? Și, în altă ordine de idei: dacă nu a existat autorizație de construire pentru scoaterea pietrei cubice de pe aceste străzi,  cum a putut fi demarată lucrarea? Și cine a decis scoaterea pietrei cubice de pe stradă? Și cine și cum a plătit ceea ce s-a făcut până acum acolo?

Flavius BONCEA