Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) ocupă locul al doilea în clasamentul național SCImago Institutions Rankings (SIR) , pentru anul 2016. Anul trecut universitatea timișoreană s-a situat pe locul al patrulea, anul acesta avansând cu două poziții. 

SIR realizează clasificarea instituțiilor pe baza evaluării performanțelor acestora în trei domenii și anume cercetare, inovare și impact societal. 

Primul domeniu cuprinde: totalul documentelor publicate și indexate în SCOPUS;  procentul din total de publicații a celor realizate cu alte instituții; valoarea normalizată a cititorilor per articol; procentul publicațiilor instituției, publicate în primele 25% cele mai bine cotate jurnale din domeniu; dispersia tematicilor științifice ale instituției; procentul producției instituției situat în cele mai citate 10% articole în respectivul domeniu; procent articole din total în care autorul principal face parte din instituție; numărul total de autori din cadrul instituției.

În ceea ce pricește inovarea au fost luate în calcul totalul producției științifice citată în patente și procentul din total citat în patente.

În cazul impactului societal au fost importante aspecte precum dimensiunea web-ului (numărul de pagini asociate instituției); totalul accesărilor externe al domeniului web al instituției.

SIR își bazează analiza exclusiv pe informații culese din bazele internaționale de date, fiind din acest punct de vedere, în afara influențelor datelor furnizate de universități.

UPT se află în progres constant în această clasificare. În anul 2014 instituția de învățământ a fost situată pe locul șase, în anul 2015 pe locul patru, iar anul acestea ea se află pe locul al doilea.

Poziția UPT în clasificarea globală SIR a instituțiilor de învățământ superior este 566, de la 746 în anul 2009. Clasificarea are în vedere toate instituțiile care activează în domeniul cercetării. 

Ioana NICOLESCU