De fiecare dată când plouă, facturile trimise timișorenilor la regia de apă sunt mult mai mari decât în mod obișnuit. Practic, aceștia plătesc fiecare metru cub de apă colectat de canalizarea publică, prețul fiind aproape la fel cu cel perceput pentru apa potabilă.

Deoarece tot mai mulți cetățeni s-au arătat nemulțumiți de acest lucru, cu atât mai mult că sistemul de canalizare nu face față unor ploi abundente, reprezentanți ai municipalității informează cu privire la acest subiect. Conform spuselor acestora, cetățenii plătesc până la maximum cinci litri pe metru pătrat, pe zi. 

„Cum anul acesta văd că e în continuare foarte ploios și a plouat aproape zi de zi, se pune în evidență faptul că sistemul de captare al apelor pluviale nu funcționează bine. Am văzut că îi preocupă pe oameni, în mod firesc, cât și de ce se plătește pentru apa de ploaie. Am avut o discuție cu domnul director al Aquatim, Ilie Vlaicu, și am vrut să îmi dea explicații de ce se plătește și cât se plătește, mai ales văzând că sistemul nostru de canalizare, de captare a apelor de ploaie, nu face față în anumite situații la intensitatea ploii. Răspunsul pe care l-am primit este unul pertinent. Se pune o plafonare în calcularea taxei, la cinci litri pe metru pătrat pe zi. Deci, când plouă mai mult de cinci litri pe metru pătrat pe zi, excedentul nu se mai plătește pentru că sistemul de canalizare nu face față când apa depășește acest debit. Este o decizie a Aquatim de anul trecut. Nu s-a popularizat suficient măsura care a fost luată atunci, o măsură corectă față de cetățeni. Drept urmare, nu se plătește decât ceea ce încarcă sistemul și trebuie plătit, pentru că și acest sistem de canalizare, pe de o parte, trebuie amortizat ca investiție, iar pe de altă parte trebuie întreținut. Sunt costuri care nu pot fi acoperite din contribuții care ar putea fi încadrate la categoria ajutor de stat și trebuie acoperite din încasările pe care societatea comercială Aquatim le face”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

În cazul în care locuitorii de la case pot face dovada colectării separate a apei pluviale, aceștia ar putea fi scutiți de la plata taxei pe apa de ploaie. 

„Cetățenii care locuiesc la case ar putea să nu plătească nimic pentru apa de ploaie, dacă și-ar direcționa-o către grădini. Nu trebuie decât să demonstreze celor de la Aquatim că nu deversează apă în sistemul de canalizare, că din curte și de pe terenul pe care îl au, apa nu ajunge în sistemul de canalizare ci se infiltrează natural în pământ, de regulă în spațiile verzi sau în grădini”, a mai adăugat Nicolae Robu.

Ioana NICOLESCU